čudovišta

Jezivi dokumentarac o ubojitoj braći zapalio Netflix: Uzeli su sačmaricu i okrutno smaknuli roditelje

Na Netflix je stigla nova dokumentarna serija u devet epizoda koja je vrlo brzo nakon izlaženje zapalila gledatelje zbog same atraktivne tematike kojom se bavi. „Čudovišta: Priča o Lyleu i Eriku Menendezu” kreatora Ryana Murphya i Iana Brennana nastavlja niz popularnih dokumentaraca o uboicama i zločincima prateći seriju o Jeffreyu Dahmeru prvi puta emitiranu 2022. godine.

Glavna je tematika samog serijala ubistvo koje je u 90-im šokiralo i zgrozilo javnost, a počini su ga upravo braća Lyle (tada 21) i Erik Mendez (tada 18). Dva su brata, kako piše CBS News, u nedjelju 20. augusta 1989. u dnevnoj sobi dvog doma na Beverly Hillsu sačmaricom ustrijelila svog oca Josea i majku Kitty.

Policajac koji se prvi susreo sa zločinom rekao je kako su braća vikala da im je neko ubio roditelje, u početku niko nije sumnjao da su oni krivi za ubistva, ali nakon što su roditeljski novac bezbrižno trošili pažnju policije i istraživača brzo se premjestila na njih.

Policija je u martu druge godine dobila informaciju kako su braća priznala ubistvo, a nju je dala djevojka njihovog psihoterapeuta Judalon Smyth. Nakon toga su uhapšeni i započelo im je suđenje, špekuliralo se o presudi za ubistvo prvog stepena i moguću smrtnu kaznu, a braća su se branila tvrdeći da je ubistvo bilo iz samoodbrane zbog zlostavljanja kojeg su trpjeli od strane roditelja.

Lyle je tvrdio kako je trpio seksualno uznemiravanje od strane oba roditelja, a kako ga otac počeo uznemiravati kada je imao svega šest godina, a to je prestalo kada je napunio osam. No Erik tvrdi kako njega nikada nije prestao zlostavljati, a bratu je sve priznao samo nekoliko dana prije samog ubistva.

Lyle se suprotstavio roditelji i dao im do znanja kako je saznao bratovu tajnu, a ubiti su ih odlučili iz straha da će oni to prvi učiniti njima ne bi li sačuvali obiteljski ugled. Brojni su prijatelji i članovi obitelji također svjedočili prilikom suđenja i potvrdili iskaze braće.