Ljubuški

Zvizdić: BiH je unutrašnje dvorište EU. Bez nas Evropa nije potpuna

Evropske i NATO integracije su dva najvažnija vanjskopolitička cilja BiH

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas u Ljubuškom da Bosna i Hercegovina geografski i kulturološki pripada Evropi te da je unutrašnje dvorište Unije.

On je na Međunarodnoj konferenciji "Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan na putu ka Europskoj uniji" u Ljubuškom, kazao kako Unija nije kompletna bez BiH i zapadnog Balkana, kao što ni BiH i zapadni Balkan bez EU-a i članstva u NATO savezu ne mogu razmišljati o svojoj stabilnoj, sigurnoj i perspektivnoj budućnosti.

Po njemu, evropske i NATO integracije su dva najvažnija vanjskopolitička cilja BiH.

To su teme, kako kaže, koje će svakodnevno biti prisutne u javnom prostoru i na njima mora biti fokus rada izvršne i zakonodavne vlasti, i to ne samo političara i parlamentaraca nego i akademske zajednice i civilnog društva i svih građana BiH.

Rekao je i da na političkoj sceni BiH postoje političke opcije koje su apsolutno opredijeljene za EU, ali da imaju i oni koji nude 'imaginarne alternative'.

"Naš je zadatak da građane BiH ubijedimo da EU i NATO savez nemaju alternativu", ustvrdio je Zvizdić.

Također navodi da je predizborno vrijeme zbog čega su europski procesi malo zaustavljeni.

"Ja se nadam da ćemo se poslije 6. oktobra ponovno vratiti važnim životnim temama, bitnim temama, a to su zakoni koji će nam do kraja godine omogućiti otvaranje pregovora, čime ćemo BiH trajno postaviti na tračnice, ili je staviti u vlak koji ide prema Bruxellesu", istaknuo je zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Naša Bosna i Hercegovina nisu samo gradovi Sarajevo, Mostar i Banja Luka, tu postoje deseci gradova i općina koji baštine i razvijaju se na ideji Paneurope. Tu prvenstveno mislimo na poštivanje ljudskih prava i ujedinjenje da budemo jednaki u našim različitostima", rekao je gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

Kako kaže, svi se zalažu za što brži ulazak u EU i NATO.

"Dobili smo status kandidata po nekima zasluženo, po nekima nezasluženo. No, mogu reći da mi na lokalnoj razini, uveliko osjećamo benefite projekta koje radimo s EU", napomenuo je gradonačelnik.

U to da većina građana BiH želi ulazak u EU i pogodnosti koje to članstvo nudi, siguran je i predsjednik Vlade Zapadnohercegovačkog kantona Predrag Čović.

"Siguran sam da velika većina građana BiH želi ući u EU, biti punopravni član EU-a, i baštiniti vrijednosti Unije. Također sam siguran da će današnja konferencija dati neke korake, odnosno odgovore na tom putu BiH ka Uniji", kazao je on.