zanimljivosti

Odvratan razlog zašto neki javni zahodi imaju WC šolju u obliku slova U

Možda ste primijetili, a možda i niste, da se javni zahodi mogu razlikovati, s tim da neki imaju puna sjedala, a drugi imaju sjedalo u obliku slova U za vaš stražnji kraj.

Umjesto da nekim sjedalima samo nedostaje dio, pokazalo se da postoji razlog zašto su neka drugačija i da se sve svodi na zdravlje i higijenu.

Iako postoje mnoga pitanja oko zahoda, uključujući što se događa ako ne zatvorite poklopac prije puštanja vode (to je prilično mračno), zašto ne biste trebali sjediti na zahodu dulje od deset minuta kao i loše navike koje ne bismo smjeli Kako kažu liječnici, jedno pitanje koje se pojavilo je zašto je WC daska u obliku slova U izmišljena i korištena, piše Unilad.

Prošlo je nešto više od 50 godina otkako je WC daska u obliku slova U postala šira upotreba, s američkim jedinstvenim vodovodnim kodeksom koji ju je uveo 1973. godine.

Ovaj kodeks za zahode seže skoro 70 godina unatrag do 1955. godine kada je prvi put stvoren, i u biti postavlja standard higijene koji se očekuje u javnim zahodima.

Sjedalo u obliku slova U u javnim zahodima zahtjev je IAPMO-vog Jedinstvenog vodovodnog kodeksa i iako se nećete naći na sudu ako ga se ne pridržavate, još uvijek je široko prihvaćen u većini država i gradova.

Kodeks kaže: "Vodeni toaleti moraju biti opremljeni sjedalima od glatkog neupijajućeg materijala. Sva sjedala u sanitarnim čvorovima predviđenim za javnu upotrebu moraju biti otvorenog tipa."

Dizajn WC daske u obliku slova U također dolazi s malo razmišljanja iza sebe, jer je namijenjen da bude prikladniji za žene koje koriste WC.

Ideja je da se žene mogu dohvatiti i očistiti, a da ne moraju dotaknuti sjedalo, gdje bi vrebala većina bakterija.

Lynne Simnick, viša direktorica razvoja koda pri Međunarodnoj udruzi vodoinstalaterskih i mašinskih inžinjera, rekla je za Slate da je otvoreno sjedalo osmišljeno kako bi ženama omogućilo da 'brišu perinealno područje nakon korištenja toaleta' bez korištenja sjedala koje bi moglo biti nehigijensko.

Dodala je da otvoreno prednje sjedalo 'eliminira područje koje bi moglo biti kontaminirano urinom', dok također 'eliminira genitalni kontakt korisnika sa sjedalom'.