vraća se u izrael

Netanyahu iz hotelske sobe dao odobrenje za napad na Bejrut. Iznenada prekida posjetu New Yorku

Odmah po povratku održat će sastanke sa sigurnosnim zvaničnicima

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odobrio je napad na Bejrut dok je bio u New Yorku gdje se obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GSUN).

Ured izraelskog premijera objavio je da će Netanyahu prekinuti posjetu New Yorku i vratiti se u Izrael nakon najnovijih napada na Liban.

Kako se navodi, Netanyahu će se večeras vratiti u Izrael iako je bilo planirano da se vrati u subotu uvečer.

Ured premijera Izraela objavio je fotografiju za koju kaže da prikazuje Benjamina Netanyahua kako odobrava zračni napad na sjedište Hezbollaha u Bejrutu.

Fotografija prikazuje Netanyahua u njegovom hotelu u New Yorku, uz svog vojnog sekretara i načelnika stožera.

Nedugo nakon odobrenja napada, objavljena je i fotografija izvršioca napada.

Prema navodima izraelskih medija, Netanyahu će odmah nakon povratka u Izrael otići u sjedište Ministarstva odbrane u Tel Avivu i održati sastanke sa sigurnosnim zvaničnicima.

Ministarstvo odbrane Izraela objavilo je da su ministar odbrane Yoav Gallant i načelnik Generalštaba Herzi Halevi posmatrali zračni napad na Bejrut u sjedištu Ministarstva odbrane u Tel Avivu, te objavili zajedničku fotografiju.

Halevi je objavio da je Izrael "potpuno spreman za odbranu i napad".

Izraelska vojska objavila je da je izvela zračni napad na lokaciju za koju tvrdi da je glavni štab Hezbollaha u regiji Dahieh južno od Bejruta.

Izraelski mediji navode da je generalni sekretar Hezbollaha Hassan Nasrallah također bio meta napada.

Najmanje dvije osobe su ubijene, a 76 je povrijeđeno u najnovijim izraelskim napadima na Bejrut, glavni grad Libana.

U saopštenju Ministarstva zdravlja Libana objavljeni su prvi podaci o žrtvama novih zračnih napada koje je izraelska vojska izvela u regiji Dahieh na jugu Bejruta.

Kako je objavila libanska novinska agencija NNA, četvrt Hureyk u regiji Dahieh, na jugu Bejruta bila je na meti zračnih napada. Dodaje se da su izraelski borbeni avioni bombardovali mnoge objekte u regionu Dahieh.

Istaknuto je da je u napadima uništeno šest zgrada u regiji i da su iz bolnica pozvali građane da doniraju krv.