dramatični snimci

Žestok udar Izraela na Bejrut: Tokom noći izvedeno više od 40 napada ratnih aviona. Ljudi bježe u panici, pripremaju se evakuacije

Izraelska vojska izvela je više od 40 napada na zgrade na različitim mjestima u okrugu Dahieh, na jugu Bejruta, glavnog grada Libana.

Izraelski ratni avioni izveli su više od 40 napada na zgrade u regijama Burj al-Berayine, Kifaat, Shuwayfat, Hades i Leylaki u regiji Dahieh, koja je uporište pokreta Hezbollah.

Izraelski napadi izazvali su požare i velika razaranja na mnogim mjestima i zgradama na jugu Bejruta.

Izvedeni su i zračni udari na ciljeve Hezbollaha u Bejrutu u centralnom dijelu zemlje, kao i na grad Sur na jugu i u regiji Bekaa na istoku.

Mnogi građani izbjegli su s juga zemlje i regije Dahieh na jugu Bejruta ka sjeveru, a mnogi Libanci koji napuštaju svoje domove i traže sigurno utočište, noć su proveli na ulicama libanske prijestolnice.

Portparol izraelske vojske Avichay Adraee tražio je kasno u petak evakuaciju tri zgrade u četvrtima Leyleki i Hades u regiji Dahieh na jugu Bejruta.

Kako navodi televizija Al-Meyadin, koja je bliska Hezbollahu, izraelska vojska je bombardovala stambene zgrade u naseljima Laylaki i Hadas.

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari izjavio je kasno u petak da će izvesti napade na strateške zgrade koje pripadaju Hezbollahu.

Hagari je izjavio da patrolni avioni lete oko Aerodroma u Bejrutu i da "neće dozvoliti slijetanje neprijateljskim elementima".

U saopštenju Ministarstva zdravlja Libana navodi se da je u zračnim napadima koje je Izrael izveo na Bejrut u večernjim satima u petak, poginulo šest osoba, a 91 je ranjena.

Izraelski mediji navode da je generalni sekretar Hezbollaha Hassan Nasrallah također bio meta napada.

Izraelska vojska, koja od 8. oktobra prošle godine nastavlja kontrolisane sukobe s Hezbollahom, od 23. septembra je izvela stotine zračnih napada na gradove na jugu Libana, kao i na regije Bekaa i Baalbek.

Prema libanskim vlastima, u zračnim napadima poginulo je 783 ljudi, dok je skoro 150.000 raseljeno zbog bombardovanja.

Ministarstvo zdravlja Libana objavilo je u subotu planove za evakuaciju bolnica u južnom Bejrutu zbog eskalacije izraelskih zračnih napada u regiji.

Foto: AA

Ministarstvo je također pozvalo bolnice u Bejrutu, Mount Libanu i drugim nezahvaćenim područjima da obustave rad na slučajevima koji nisu hitni do kraja sedmice kako bi primili pacijente iz južnih predgrađa.

Evakuacija dolazi nakon više od 40 izraelskih zračnih napada na kvartove Burj al-Barajneh, Kafaat, Choueifat, Hadath i Lailaki.

Napadi su izazvali široko rasprostranjena razaranja i požare, što je najteže bombardovanje u južnom Bejrutu od rata između Hezbollaha i Izraela od 2006. godine.

Izraelska vojska je saopćila da su mete zračnih napada lokacije Hezbollaha, uključujući navodna skladišta oružja.

Hezbollah je demantovao ove tvrdnje, navodeći da pogođene zgrade nisu korištene u vojne svrhe.

Prema libanskim vlastima, u zračnim napadima poginulo je 783 ljudi, dok je skoro 150.000 raseljeno zbog bombardovanja.