Muhsin Al-Mandalawi

Irak: Cionistički režim nastavlja ratne zločine, ubijajući nenaoružane civile

Zamjenik predsjednika iračkog parlamenta Muhsin Al-Mandalawi opisao je izraelsko bombardiranje zgrada u kojima su bili civili u regiji Dahieh na jugu Bejruta, glavnog grada Libana, kao veliku "neodgovornost".

Kako navode irački mediji, Al-Mandalawi se oglasio o izraelskim napadima na civilna naselja u regiji Dahieh, južno od Bejruta.

"Cionistički režim i dalje nastavlja ratne zločine, ubijajući nenaoružane civile, uključujući djecu, starce, omladinu i žene. Bombarduje ljude koji žive u sigurnim zgradama, šaljući ciničnu poruku cijelom svijetu upravo dok se održavaju sastanci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda", kazao je Al-Mandalawi.

Izraelska vojska izvela je više od 40 napada na zgrade na različitim mjestima u okrugu Dahieh, na jugu Bejruta, koje je uporište pokreta Hezbollah.

Izraelski napadi izazvali su požare i velika razaranja na mnogim mjestima i zgradama na jugu Bejruta.

Izraelska vojska izvela je također zračne udare na ciljeve Hezbollaha u Bejrutu u centralnom dijelu zemlje, kao i na grad Sur na jugu i u regiji Bekaa na istoku.

Mnogi građani izbjegli su s juga zemlje i regije Dahieh na jugu Bejruta ka sjeveru, a mnogi Libanci koji napuštaju svoje domove i traže sigurno utočište, noć su proveli na ulicama libanske prijestolnice.

U saopštenju Ministarstva zdravlja Libana navodi se da je u zračnim napadima koje je Izrael izveo na Bejrut u večernjim satima u petak, poginulo šest osoba, a 91 je ranjena.

Izraelski mediji navode da je generalni sekretar Hezbollaha Hassan Nasrallah također bio meta napada.

Izraelska vojska, koja od 8. oktobra prošle godine nastavlja kontrolisane sukobe s Hezbollahom, od 23. septembra je izvela stotine zračnih napada na gradove na jugu Libana, kao i na regije Bekaa i Baalbek.

Prema libanskim vlastima, u zračnim napadima poginulo je 783 ljudi, dok je skoro 150.000 raseljeno zbog bombardovanja.