napad izraela

Jeziva noć u Bejrutu podjeća samo na jedno: Djeca spavala na otvorenom, svuda okolo su ruševine

Izraelska vojska izvela je više od 40 napada na zgrade na različitim mjestima u okrugu Dahieh, na jugu Bejruta, glavnog grada Libana.

Izraelski ratni avioni izveli su više od 40 napada na zgrade u regijama Burj al-Berayine, Kifaat, Shuwayfat, Hades i Leylaki u regiji Dahieh, koja je uporište pokreta Hezbollah.

Izraelski napadi izazvali su požare i velika razaranja na mnogim mjestima i zgradama na jugu Bejruta.

Dok se nastavlja intenzivna migracija s juga zemlje i regije Dahiye na sjever zemlje, mnogi Libanci koji su napustili svoje domove i tražili sigurno utočište, proveli su noć na ulicama Bejruta.

Broj poginulih u izraelskom zračnom napadu na Baadaran, grad u okrugu Chouf u centralnom Libanu, porastao je na osam.

Ministarstvo zdravstva Libana ranije je objavilo da su četiri osobe poginule, a 17 povrijeđeno u zračnim napadima na Baadaran.

Spasilačke ekipe nastavljaju akcije raščišćavanja ruševina i potragu za preživjelima.

Ministarstvo zdravstva je također potvrdilo da je broj poginulih u zračnom napadu na južno predgrađe Bejruta, Haret Hreik, dostigao šest, a 91 je ranjeno.

Južno predgrađe, poznato kao uporište Hezbollaha, na meti je izraelskih snaga. Izraelski avioni izveli su više napada na to područje, tvrdeći da su gađali glavni štab Hezbollaha.

Izraelska vojska, koja od 8. oktobra prošle godine nastavlja kontrolisane sukobe s Hezbollahom, od 23. septembra je izvela stotine zračnih napada na gradove na jugu Libana, kao i na regije Bekaa i Baalbek.

Prema libanskim vlastima, u zračnim napadima poginulo je 783 ljudi, dok je skoro 150.000 raseljeno zbog bombardovanja.