15. Balet Fest

Večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 100. jubilarno izvođenje baletne bajke ‘Palčica’

U subotu, 28. septembra sa početkom u 20:00 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u sklopu 15. Balet Festa, bit će upriličeno 100. jubilarno izvođenje baletne bajke „Palčica“ rađene na muziku W. A. Mozarta, u koreografiji Nermine Damian.

Predstava je rađena po istoimenoj bajci Hansa Christiana Andersena.

Uloge će ostvariti Amar Čustović, Nataša Gaponko, Toko Tatekawa, Amina Sulejmanagić, Evgeny Gaponko, Zulejha Kečo Kapidžić, MIhail Mateescu, Admir Kalkan, Selma Efendić, Goran Staniškovski, Paula Grubešić Mateescu i Nadža Pušilo.

U predstavi učestvuju ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo i učenice Osnovne muzičke škole “Mladen Pozajić”, odsjek klasičnog baleta.

Scenografiju je potpisao Boris Čistopoljski, dok je kostimska rješenja uradila Amna Kunovac-Zekić.

Predstava je namijenjena svim generacijama, ali sigurno je da će u njoj najviše uživati djeca. Priča govori o Palčici, nježnoj i dražesnoj djevojčici. Nije bila veća od palca, zbog čega je dobila ime Palčica. Spavala je u orahovoj ljusci, ružina latica služila joj je kao pokrivač. Plesala je po cijeli dan. Gospođa Žaba kada je spazila, poželjela je da Palčica bude žena njenom sinu Žapcu i tako je ukrala. U potoku je raslo mnogo lokvanja, pa žaba spusti Palčicu. Jedan divan bijeli leptir, odavno je kružio oko Palčice neizmjerno očaran njome. Ali Palčicu je ponovo ukrao Gundelj koji je uhvatio u letu i odnio. Malo potom stigoše im u posjetu i drugi gundelji kojima se Palčica nije dopala.

Ulaznice za baletnu bajku „Palčica“ mogu se kupiti putem zvanične web stranice Narodnog pozorišta Sarajevo, te putem platforme www.karter.ba ili direktno na blagajni Narodnog pozorišta.