bliski istok

Izraelci tvrde da su ubili vođu Hezbollaha Hassana Nasrallaha

Izraelska vojska tvrdi da je vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah ubijen.

Visoki zapovjednici Hezbollaha bili su meta izraelskog napada na glavni štab grupe u predgrađu Bejruta u petak, no bilo je prerano reći je li u napadu ubijen njezin vođa Nasrallah, rekao je visoki izraelski dužnosnik u petak.

Glasnogovornik Izraelske vojske Avichay Adraee izjavio je dan nakon velikog izraelskog napada na Bejrut, da su izraelske snage ubile vođu libanskog Hezbolaha Sayyeda Hassana Nasrallaha, prenijela je agencija Reuters.

Hezbolah, koji ima potporu Irana, još nije objavio nikakvu izjavu o Nasrallahu, čelniku skupine u posljednje 32 godine.

Izraelska vojska je "eliminirala … Hassana Nasrallaha, vođu terorističke organizacije Hezbolah", napisao je glasnogovornik Adraee u izjavi na X-u. "Hassan Nasrallah više neće moći terorizirati svijet", navodi se u izjavi.

"Avioni zračnih snaga, uz precizno obavještajno navođenje sigurnosne agencije, izvršili su napad na središnje sjedište Hezbolaha, smješteno pod zemljom ispod stambene zgrade u južnom predgrađu. Napad je izveden dok je vodstvo bilo unutar sjedišta i koordiniralo terorističke aktivnosti protiv izraelskih građana", opisao je.

Reutersov izvor blizak libanskoj oružanoj skupini rekao je sinoć da je šef Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah bio nedostupan nakon izraelskih napada u petak navečer.

Izvor blizak Hezbollahu rekao je Reutersu da je Nasrallah živ, a iranska novinska agencija Tasnim također je izvijestila da je na sigurnom. Visoki iranski sigurnosni dužnosnik rekao je Reutersu da Teheran provjerava njegov status.

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o Bliskom istoku optužio je Izrael za korištenje nekoliko američkih "bunker buster" bombi za napad na Beirut u petak.