Magazin

Rođena je u Novom Sadu i bila je idol mnogih svjetskih generacija, a onda je pomahnitali napadač zaustavio njenu karijeru

Prije 31 godinu dogodio se bizaran incident na teniskom turniru u Hamburgu. Tada 19-godišnja teniserka Monika Seleš izbodena na terenu uz nevjerovatan razlog.

Naime, 1993. godine Monika je otputovala u Hamburg na turnir gdje se trebala suočiti s tada najvećom protivnicom, Steffi Graf, no njihov veliki meč spriječio je pomahnitali napadač koji je Moniku napao i izbo između lopatica leđa tokom meča protiv Magdalene Maleeve.

Jedva je preživjela, a otkrilo se da je napadač bio obožavatelj Steffi Graf, a uz to je mrzio Moniku pa je htio osigurati da više ne može igrati protiv Graf.

Samo nekoliko milimetara je izbjegla ubod u vitalni živac zbog čega bi ostala paralizirana.

''Prve sedmice poslije ranjavanja nisam mogla pomaknuti ruku, ali dopustila sam sebi da me ispune mali naleti nade da ću se potpuno oporaviti i za nekoliko mjeseci opet biti ona stara. Tada još nisam bila potpuno svjesna ozbiljnosti onog što mi se dogodilo u Hamburgu'', stoji u njenoj autobiografiji.

Dvije godine nakon uspjela se vratiti tenisu, no to ju je spriječilo da možda postane i najveća ikada. Dijagnosticiran joj je i PTSP kao posljedica hamburškog napada. Njen napadač preminuo je u Njemačkoj 2022. godine.

Zanimljivo, Monika je rođena u Novom Sadu u mađarskoj porodici, a osvojila je 9 Grand Slam titula.

Prvi osvojeni Grand Slam turnir bio joj je Roland Garros 1990. godine gdje je pobijedila Steffi Graf i postala najmlađa teniserka koja je osvojila Roland Garros (16 godina i 6 mjeseci).

Slavna teniserka 2008. je odlučila završiti veliku karijeru.

Što se tiče njezinog privatnog života. Monika je vjenčana za 32 godine starijeg Amerikanca, Toma Golisana. On je američki milijarder čije se bogatstvo procjenjuje na više od šest milijardi dolara.