tvrde da je ubijen

Ko je Hassan Nasrallah

Izraelska vojska je objavila da je jučer tokom zračnog napada na Bejrut ubijen Hassan Nasrallah, glavni čovjek Hezbolaha

Izraelska vojska je objavila da je jučer tokom zračnog napada na Bejrut ubijen Hassan Nasrallah, glavni čovjek Hezbolaha. Hezbolah se zasad nije službeno oglasio povodom ove tvrdnje.

Nasrallah se smatra najmoćnijim pojedincem u Libanu, s čak 100.000 boraca na raspolaganju. Rođen je 1960. u bejrutskom predgrađu Sharshabouk, u siromašnoj šijitskoj porodici. U Libanu je studirao teologiju, a pridružio se Hezbolahu 1982., godine kada je osnovan, nakon sudjelovanja u pokretu Amal, političkoj i paravojnoj organizaciji.

Tokom godina se uspinjao na hijerarhijskoj ljestvici Hezbolaha da ni na kraju vodio Hezbolah tokom sukoba s Izraelom, a sudjelovao je i u sukobu u susjednoj Siriji. Pod njegovim vodstvom skupina se transformirala u regionalnu vojnu i političku silu kojoj je najveći neprijatelj izrael, piše Sky News.

Nasrallah je produbljivao savez sa šiitskim vjerskim vođama u Iranu i palestinskim militantnim skupinama poput Hamasa. Nosio je počasnu titulu "Sayyed", koja označava lozu šijitskog vjerskog vođe.

Hezbolah su osnovali pripadnici Iranske revolucionarne garde koji su u ljeto 1982. otišli u Liban kako bi se borili protiv izraelskih snaga. Kada je u februaru 1992. u izraelskom napadu ubijen tadašnji vođa Abbas Musawi, Nasrallah je počeo preuzimati vodstvo.

Njegov status je dodatno porastao 2006., kada se Hezbolah borio protiv Izraela tokom 34-dnevnog rata. No, 2011. je doživio svojevrsni pad u popularnosti kada je izbio građanski rat u Siriji te su borci Hezbolaha stali na stranu Assadovih snaga - iako je bio izopćen od strane arapskog svijeta.