Slatki hit

Dubai čokolada napravljena kao cheesecake munjevito osvaja društvene mreže: Probajte ovaj recept

Dubai čokolada je poslastica s raznim mekanim i hrskavim punjenjima koja, kako joj samo ime kaže, stiže iz Dubaija iz jedne posebne slastičarne.

Recept je osvojio društvene mreže u kratkom roku, rezanci kadaifi i pistacije glavi su sastojci, ali pojavljuje se sve više različitih nijansi i varijanti ove bliskoistočne slatke delicije  Jedna od najnovijih, koja se brzinom munje širi društvenim mrežama, je Dubai čokolada kao cheesecake, a imamo odličan recept koji će vas oduševiti.

Ima li neko ko nije još čuo za Dubai čokoladu? Ovaj orijentalni desert, koji je hit na društvenim mrežama, dolazi iz Fix Dessert Chocolatier slastičarne iza koje stoje Sarah Hamouda i njen suprug.

Kombinacija čokolade, rezanaca kadaifa, kreme od pistacija i sira garantiraju slatku eksploziju okusa. Za ovaj kolač ne treba paliti rernu, a nije ga komplicirano napraviti.

Sastojci

Za podlogu:

200 g rezanaca kadaifa

1 velika kašika putera

1 kašika šećera u prahu

2-3 kašike kreme od pistacija

3 kašike nasjeckanih pistacija

Za nadjev:

300 ml vrhnja za šlag

250 g mascapone sira

200 g kremastog svježeg sira

1 pakovanje učvršćivača za šlag

1 kašika šećera

3 kašike kreme od pistacija

Za preljev:

150 g punomasne mliječne čokolade

50 ml vrhnja

Za ukrašavanje: nasitno nasjeckane pistacije i krema od pistacija

Priprema

  1. U tavi otopite puter te zapržite nasjeckane rezance sa šećerom u prahu da budu svijetlo smeđe boje.
  2.  Stavite ih posudu te pomiješajte s nasjeckanim pistacijama i kremom od pistacija. Zatim prebacite u kalup za tortu, poravnajte i čvrsto pritisnite uz dno.

3. Za nadjev stucite čvrsti šlag sa šećerom i vrhnjem. Dodajte mascarpone, svježi sir i kremu od pistacija te miksajte 10 sekundi velikom brzinom. Kremu stavite na ohlađeni kadaif te zagladite.

4. Otopite punomasnu mliječnu čokoladu s vrhnjem i pažljivo prelijte na kremu. Ukrasite nasjeckanim pistacijama i kremom od pistacija. Kolač stavite u frižider na najmanje 3-4 sata. Prije posluživanja ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 10 minuta.