evropska liga

Turci hvale Džekinog saigrača: On drži Fenerbahče na životu

Dobra partija Dominika Livakovića u utakmici Europa lige u kojoj je njegov Fenerbahče svladao belgijski Union Saint-Gilloise 2:1 i dalje je tema turskih medija. Hrvatski reprezentativni golman protiv belgijske momčadi istaknuo se s četiri odbrane nakon udaraca iz njegovog šesnaesterca, ali i odbranjenim penalom. "Kod gola ništa nije mogao napraviti", pišu Turci.

Roi Mishpati, golman Maccabija iz Tel Aviva, sa sedam je odbranjenih udaraca bio najraspoloženiji među vratarima u prvom kolu Europa lige. Primio je i dva gola. Nakon petorice sa šest obrana, među kojima je i PAOK-ov Dominik Kotarski, popis nastavlja Livaković s pet zaustavljenih prilika suparničke momčadi. Kroz pet evropskih utakmica svoje momčadi, 29-godišnji Livaković skupio je 17 odbrana, odnosno 3.4 njih u prosjeku po meču.

Uspješan je i u nacionalnom prvenstvu u kojem je jedan od trojice koji su primili najmanje golova, a da su branili u svih šest kola. Kao i Galatasarayev Fernando Muslera, primio ih je pet. Manje, tri gola u šest utakmica, dobio je tek Samsunsporov Okan Kocuk.

"To je Livaković. Znali smo kakav je njegov potencijal", kratak je bio komentar iz kluba za Livakovićeve izvedbe u ovoj sezoni.