liban

Hezbollah potvrdio: Naš vođa Hassan Nasrallah je mrtav

Hezbollah je potvrdio da je njihov vođa Hassan Nasrallah preminuo, upravo je objavljeno.

U saopćenju koje je objavljeno prije par minuta, Hezbollah je potvrdio smrt svog vođe nakon izraelskog zračnog napada te su obećali da će nastaviti svoju borbu protiv Izraela.

"Vodstvo Hezbollaha da će nastaviti svoj džihad u suprotstavljanju neprijatelju, podržavati Gazu i Palestinu te braniti Liban i njegov časni narod", napisali su u saopćenju.

U izjavi se nije spominjalo ko će naslijediti Nasrallaha, niti kako će skupina odgovoriti na ubistvo svog dugogodišnjeg vođe.

Hassan Nasrallah je bio politički vođa koji je služio kao 3. generalni sekretar Hezbollaha, a naslijedio je Abbasa al-Musasa kojeg su ubile izraelske snage u februaru 1992. godine.

Rođen je kao deveto od desetero djece u šiitskoj porodici u Bourj Hammoudu, okrug Matn, istočno predgrađe Bejruta, 31. augusta 1960. godine gdje je njegov otac, stanovnik grada Sur na jugu zemlje, došao da nađe posao.

Nasrallah, koji je imao 15 godina kada je počeo građanski rat u Libanu 1975. godine, vratio se sa svojom porodicom u svoj rodni al-Bazuriye u Suru, i tamo se pridružio šiitskom pokretu Amal.

Nasrallah, koji je vjeronauku pohađao u školama zvanim "havza" u šiitskim centrima Iraka i Irana, kasnije se vratio u Liban i studirao u školi koju je osnovao Abbas Mousavi, vođa pokreta.

Pridružio se organizaciji Hezbollah nakon što je Izrael napao Liban 1982. Izabran je za generalnog sekretara Hezbollaha 12. februara 1992. godine, nakon što je Abbasa Mousavija ubio Izrael 1992. godine.