usk domaćin

Delegacija Saveza udruženja vojnih penzionera Federacije BiH u posjeti Bihaću

Savez udruženja vojnih penzionera Federacije Bosne i Hercegovine tradicionalno svake godine u septembru organizira okupljanje i druženje veterana domovinskog rata. Ove godine, domaćin okupljanja bilo je Udruženje penzionera vojnih osiguranika Unsko-sanskog kantona (USK), koje je priredilo bogat program za goste i veterane iz cijele Federacije BiH.

Program je započeo obilaskom Kulen Vakufa, gdje su veterani polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast poginulim borcima u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu na spomen-obilježjima. U nastavku posjete, organizirana je tura do Štrbačkog buka, jednog od najljepših prirodnih bisera Nacionalnog parka Una, nakon čega su veterani posjetili Muzej Unsko-sanskog kantona u Bihaću, te u pratnji bihaćkog gradonačelnika Elvedina Sedića, položili cvijeće na zajedničko spomen-obilježje ispred.

"Bihać je grad heroja i pobjednika, grad bogate historije, prelijepe prirode i kulturno-historijskog naslijeđa. Ovo je grad koji uvijek dočeka ljude kao pravi domaćin, s raširenim rukama i toplim riječima. Drago mi je što ste ponovo došli i što ustrajavate u svojoj misiji čuvanja sjećanja na saborce širom naše države", rekao je tom prilikom gradonačelnik Sedić.

Prema riječima Hilmije Suljića, predsjednika Udruženja vojnih penzionera USK, ovo okupljanje ima posebnu vrijednost za veterane jer im omogućava da evociraju uspomene i međusobno podijele iskustva. Istaknuo je da se članstvo svake godine okuplja u drugom kantonu, a USK je ove godine peti put domaćin.