nasljednik Nasrallaha

On je mogući novi lider Hezbollaha: Ko je Hashem Safieddine?

Ubistvo lidera Hezbollaha, Hassana Nasrallaha, u zračnim napadima u predgrađu Bejruta stavilo je u centar pažnje čovjeka kojeg mnogi smatraju njegovim nasljednikom, Hashema Safieddinea.

Iranom podržana grupa je potvrdila da je Nasrallah, koji je vodio grupu 32 godine, ubijen u napadu u petak. Sada se suočavaju s izazovom izbora novog lidera nakon najtežeg bombardovanja u 42-godišnjoj historiji grupe.

Kao šef izvršnog vijeća, Safieddine nadgleda političke poslove Hezbollaha. Također sjedi u Vijeću džihada, koje upravlja vojnim operacijama grupe.

Grupa nije izdala nikakvu izjavu o statusu Safieddinea ili bilo kojeg drugog lidera Hezbollaha – osim Nasrallaha – nakon napada.

Safieddine je Nasrallahov rođak, i kao i on, nosi crni turban, što označava potomstvo od poslanika Muhammeda a.s..

Američki State Department ga je 2017. godine označio teroristom, a u junu je zaprijetio velikom eskalacijom protiv Izraela nakon ubistva drugog komandanta Hezbollaha.

„Neka se (neprijatelj) pripremi da plače i nariče,“ rekao je na sahrani.

Safieddineove javne izjave često odražavaju vojni stav Hezbollaha i njegovo usklađivanje s palestinskom stvari.

Na nedavnom događaju u Dahiyehu, uporištu Hezbollaha u južnim predgrađima Bejruta, izjavio je: „Naša historija, naše puške i naše rakete su s vama,“ u znak solidarnosti s palestinskim borcima.

Nasrallah mu je "počeo dodjeljivati pozicije unutar različitih vijeća unutar libanskog Hezbollaha. Neka od njih su bila nejasnija od drugih. Pustili su ga da izlazi i drži govore,“ rekao je Phillip Smyth, stručnjak koji proučava milicije.

Safieddineovi porodični odnosi i fizička sličnost s Nasrallahom, kao i njegov vjerski status sve bi to išlo u njegovu korist.

Također je bio glasan u svojoj kritici američke politike. Kao odgovor na američki pritisak na Hezbollah, izjavio je 2017. godine: „Ova mentalno zaostala, luda američka administracija na čelu s Trumpom neće moći naškoditi otporu,“ naglasivši da će takve akcije samo ojačati odlučnost Hezbollaha.