pružio podršku izraelu

Oglasio se Biden o izraelskom ubistvu vođe Hezbollaha: Smrt Nasrallaha je mjera pravde

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, oglasio se povodom smrti vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha, kojeg su izraelske snage ubile u zračnom napadu.

Biden je izjavio da je Nasrallah, zajedno sa terorističkom grupom Hezbollah, odgovoran za smrt stotina Amerikanaca tokom četiri decenije terora, naglasivši da njegova smrt predstavlja “mjeru pravde” za njegove mnoge žrtve, uključujući američke, izraelske i libanske civile.

Biden je istakao da se napad dogodio u širem kontekstu sukoba koji je započeo Hamasovim masakrom 7. oktobra 2023. godine, nakon čega je Nasrallah odlučio otvoriti “sjeverni front” protiv Izraela. Predsjednik SAD ponovo je izrazio punu podršku izraelskom pravu na odbranu od Hezbollaha, Hamasa i drugih terorističkih grupa koje podržava Iran.

U istoj izjavi, Biden je potvrdio da je dao nalog Pentagonu da ojača odbrambeni položaj američkih snaga u regionu Bliskog istoka kako bi se spriječila eskalacija sukoba i smanjio rizik od šireg regionalnog rata. Dodao je da Sjedinjene Države nastoje deeskalirati trenutne sukobe u Gazi i Libanonu putem diplomatskih sredstava te rade na dogovoru za prekid vatre i povratak ljudi u njihove domove.