Stručnjakinja je otkrila tehniku podešavanja redoslijeda konzumiranja hrane, što može izgladiti razinu glukoze.
Biohemičarka i guruica za zdravlje Jessie Inchauspe otkrila je da možete uživati u svojoj omiljenoj hrani bez osjećaja krivice ili gomilanja kilograma.
U popularnoj podcast emisiji "Diary of a CEO", koju vodi poduzetnik Steven Bartlett, podijelila je jednostavan trik za izbjegavanje skokova šećera u krvi. Konzumacija hrane koja dovodi do brzog porasta glukoze može pokrenuti inzulinsku reakciju, uzrokujući da tijelo sakrije šećer u jetri i pretvori sav višak u mast.
Ali, Inchauspe je otkrila tehniku koja uključuje podešavanje redoslijeda konzumiranja hrane, što može izgladiti razinu glukoze i spriječiti nakupljanje dodatnih masnoća. Ona je istaknula važnost stabilnog šećera u krvi za održavanje dobrog zdravlja.
Tokom razgovora s Bartlettom, Inchauspe je detaljno opisala svoj pristup, fokusiran na "konzumiranje hrane pravim redoslijedom".
"Sljedeći put kada budete trebali jesti, morate znati nešto nevjerovatno. Ako sastojke u obroku jedete određenim redoslijedom, možete smanjiti porast glukoze u tom obroku do 75 posto, bez promjene količine ili onoga što jedete. Samo redoslijed ima ogroman utjecaj na vašu glukozu", otkrila je.
"Dakle, možete jesti isti obrok, ali s puno manje skokova i posljedica. Pravilan redoslijed je prvo povrće, zatim proteini i masti, a na kraju škrob i šećer", rekla je stručnjakinja.
Vlakna za mršavljenje
Nakon što je istaknula da mnogi restorani poslužuju hljeb prije glavnog jela, upozorila je: "Važno je izbjegavati prvo pojesti hljeb jer je hljeb škrob".
"Postoje škrob i šećer, a to su dvije stvari koje se pretvaraju u glukozu kada ih probavimo. Dakle, kada pojedemo nešto što sadrži glukozu na prazan želudac, škrob se razgrađuje u molekule glukoze u vašem želucu. Zatim se super brzo probija do vaših crijeva i krvotoka jer ga ništa ne može zaustaviti", objasnila je Inchauspe.
"Ovo povećava koncentraciju i uzrokuje skok. Ako počnete svoj obrok s povrćem, koje sadrži vlakna, kada ga jedemo na početku obroka, čini nešto apsolutno nevjerovatno", rekla je.
Inchauspe je objasnila da vlakna putuju od vašeg želuca do gornjeg dijela crijeva gdje formiraju "zaštitnu gustu mrežastu podstavu", koja uvelike smanjuje skokove glukoze uzrokovane hranom koja se kasnije jede, poput tjestenine, bijelog hljeba i gaziranih sokova. Usporava se kretanje šećera kroz crijeva.
"Kao rezultat toga, dobivate manji skok. I dalje jedete istu hranu, samo s malo povrća", kazala je.