'Race for the Cure'

Ni kiša niti naglo zahlađenje ih nije omelo u humanoj misiji: Više od 550 heroina predvodilo utkru za ozdravljenje

Foto: AA

Osamnaesta trka/šetnja za ozdravljenje „Race for the Cure“, održana je u Sarajevu, a predvodilo ju je više od 550 heroina, žena operisanih od karcinoma dojke, u roza majicama.

Direktorica organizacije “Think pink – Zajedno smo jedno” Nela Hasić, je kazala da kampanja traje više od 45 dana, a cilj je podizanje svijesti ranog pregleda, prevencije bolesti karcinoma.

Svaka žena, naglasila je, mora da vodi računa o svom zdravlju i rano otkrivanje karcinoma, jer time spašava život, liječenje je lakše i jeftinije za svakog pacijenta.

"Poručujemo da svaka osoba mora imati pravo na pravovremeno liječenje i lijek. Donosioci odluka, vlast, moraju to riješiti. Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo pokazalo je na primjeru kako se može, te ostali nivoi vlasti samo treba da prepišu", poručila je Hasić.

Građani iz svih dijelova BiH pridružili su se šetnji za ozdravljenje „Race for the Cure“, a među njima je bio i zamjenik šefa Misije u Ambasadi SAD-a u BiH Daniel Koski, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Svi su imali priliku sa najboljim bh. atletičarom Amelom Tukom učestvovati u trci i šetnji, a dodijeljene su i nagrade.