potvtrdio MVP italije

Rizik od eskalacije konstantan: Italija spremna poslati trupe u UN radi uspostavljanja države Palestine

Italija je spremna poslati trupe u Ujedinjene narode (UN) radi uspostavljanja palestinske države koju bi priznao i Izrael.

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani je u intervjuu za "Avvenire" ocijenio dešavanja na Bliskom istoku, posebno u Libanu i Gazi.

"Nažalost, čini se da je rizik od eskalacije tenzija konstantan u ovom trenutku. Danas radimo više nego ikada na prekidu vatre u Libanu i u Gazi", dodao je.

Tajani je istakao da je u stalnom kontaktu s ambasadama u Tel Avivu, Bejrutu i Teheranu.

"Pratimo vanrednu situaciju i spremni smo da evakuišemo naše državljane. Pozivamo sve da odu što je prije moguće. Iako nastavljamo naše diplomatske napore da smanjimo tenzije, situacija je i dalje delikatna", rekao je.

Na pitanje o obraćanju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Ujedinjenim narodima (UN), Tajani je rekao da "Izrael ima pravo da se brani".

"Ova kriza je počela napadima 7. oktobra. Međutim, zabrinjavajući odgovor na sve to je kasnije doveo do ubistava desetina hiljada palestinskih civila", dodao je Tajani.

Podsjetio je također da postoje različite administracije u Gazi i na Zapadnoj obali, što ukazuje da ne postoji jedinstvena vlada u Palestini.

"Naš cilj je olakšati ovu integraciju, možda na ograničeno vrijeme, uz prisustvo misije UN-a pod vodstvom Arapa i palestinskih vlasti. Spremni smo poslati naše trupe u UN radi uspostavljanja palestinske države koju bi priznao Izrael i koja bi također priznala Izrael", rekao je on.