u 72. godini

Veliki pjesnik Goran Simić preminuo u Sarajevu. Bio je jedini stranac koji je dobio značajnu kanadsku nagradu

U Sarajevu je danas u 72. godini preminuo pjesnik Goran Simić. Simić je rat proveo u Sarajevu, da bi se 1996. godine odselio u Kanadu.

U glavni grad BiH se vratio prije desetak godina gdje je živio i radio do svoje smrti.

Goran Simić, pjesnik, prozni i dramski pisac, libretist, rođen je 1952. godine u Vlasenici. Najveći dio života proveo je u Sarajevu, gdje je u statusu profesionalnog pisca radio kao glavni urednik časopisa Lica, te kao pokretač knjižara Valter i Renesansa.

Od 1996. godine živio na relaciji Sarajevo – Toronto (Kanada), gdje je djelovao kao gostujući pisac na Massey koledžu, Guelph univerzitetu, Banff centru za umjetnost i Edmonton univerzitetu.

Osnovao je izdavačko poduzeće Luna Publications. Objavio je brojne knjige poezije i proze, drame i libreta. Knjige su mu prevedene na petnaestak stranih jezika, poezija mu je uvrštena u bosanskohercegovačke antologije pjesništva kao i u antologije svjetskog pjesništva dvadesetog vijeka. Njegova Zbirka poezije Sunrise in The Eyes of The Snowmen (Svitanje u očima Snješka Bijelića) proglašena je za najbolju knjigu 2012. godine u Kanadi.

Nagrađena zbirka napisana je na engleskom jeziku. Ovu prestižnu nagradu dodjeljuje Udruženje Kanadskih pisaca (CAA) koje predstavlja najznačajniju profesionalnu književnu organizaciju u Kanadi. Među dosadašnjim laureatima su i Leonard Cohen, Michael Ondaatie, Margaret Atwood…To je ovo bio prvi slučaj u historiji ove institucije da je navedena nagrada dodijeljena autoru sa drugog govornog i kulturnog prostora.

Simić je tvorac libreta za prvu Sevdah operu, a njegova drama za djecu Bajka o Sarajevu na sceni Pozorišta mladih u Sarajevu izvodila se preko 16 godina.