ZAPADNA OBALA

Izrael udario na centar Bejruta. Sprema se kopnena invazija na Liban

Narodna fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) u Libanonu objavila je da su tri njena člana ubijena u zračnom udaru na Bejrut u ranim jutarnjim satima. Udar u blizini mosta Cola, glavnog križanja u gradu, prvi je put da je u sadašnjem ratu pogođena lokacija unutar granica glavnog grada Libana. To je ujedno prvi udar na centar Bejruta od rata 2006. godine.

Naoružana grupa je rekla da su ubijeni Mohammed Abed Al-Al, član njenog političkog biroa i šef vojno-sigurnosnog odjela, Imad Odeh, član njenog vojnog odjela i vojnog zapovjedništva u Libanonu, i Abdul Rahman Abed Al-Al.

PFLP je obećao da će "nastaviti put borbe i otpora sve dok okupacija ne bude izbrisana bez obzira na to koliko dugo to traje i koliko su velike žrtve."

Izraelska vojska rekla je za CNN da "istražuje incident".

Walla: Izrael sprema kopnenu invaziju na Libanon

Izraelski portal Walla javlja da iako odluka još nije donesena na političkoj razini, Izraelska vojska (IDF) dovršava "značajne operacije" u sklopu pripreme za kopneni upad u južni Libanon.

Sigurnosni dužnosnici rekli su da postoji konsenzus u vrhu IDF-a i na političkom nivou da je kopnena invazija samo pitanje vremena. "Cilj kopnenih manevara je uništavanje ciljeva, ali i projiciranje moći Izraela i IDF-a na Bliski istok, a naročito na Hezbolah", rekao je.