UPOZORENJE LJEKARA

Navike koje oštećuju sluh i mogu dovesti do depresije i tjeskobe

Zdrav sluh ključan je za opću dobrobit, a ako se gubitak sluha ne spriječi ili ne liječi, može dovesti do osjećaja društvene izoliranosti, depresije, tjeskobe i gubitka povjerenja. Također je povezan s promjenama u kogniciji, uključujući povećani rizik od demencije kod starijih osoba.

Ljekar je otkrio kako spriječiti i riješiti oštećenje ušiju.

Opskrba čepićima za uši

"Ne možemo vratiti sat unatrag, ali možemo zaštititi svoje uši od prekomjerne buke koja može ubrzati gubitak sluha. Ako ćete duže vrijeme biti u blizini vrlo glasne muzike, primjerice u muzičkoj dvorani, trebali biste imati zaštitu za uši" rekao je dr. Daniel Jethanamest, vanredni profesor otorinolaringologije za The Post.

Iako bi mnogi ljudi pomislili ponijeti čepiće za uši na koncert ili sportski događaj, stručnjaci se slažu da je korisno imati ih pri ruci kako bi spriječili štetu.

Korištenje čepića tokom leta

Dr. Bradley B. Block, otorinolaringolog, rekao je da nikad ne leti kad se osjeća preopterećeno.

Block preporučuje korištenje dekongestiva za poboljšanje funkcije nosa ako je putovanje avionom neizbježno. Također potiče pacijente da kupe čepiće za uši za putovanja koji pomažu uhu da se prilagodi promjenama pritiska zraka.

Liječenje gubitka sluha

"Brojne su studije povezale neliječeni gubitak sluha s većim rizikom od depresije, anksioznosti i društvene izolacije", rekao je otorinolaringolog Sreekant Cherukuri.

Bez obzira na to osjećate li postupni gubitak sluha ili naglu promjenu, nužno je potražiti ljekarsku pomoć jer je gubitak sluha obično nevidljiva bolest.

Glasna muzika se ne treba slušati putem slušalica

Dr. Robert Sataloff, profesor i voditelj odjela za otorinolaringologiju na Drexel University College of Medicine, rekao je da uređaji za slušanje uzrokuju probleme sa sluhom, još od pojave walkmana.

"Neki od novijih uređaja imaju limitatore zvuka, tako da ne mogu oštetiti uši. Međutim, ako slušate kroz slušalice i muzika je dovoljno glasna da osoba pored vas zna što slušate, to je potencijalno opasno", objasnio je.

Uši se ne trebaju čistiti

Block objašnjava da uklanjanje tog zaštitnog voska može dovesti do upale vanjskog uha ili plivačkog uha.

"Uši se same čiste. Tijelo ima sistem za stvaranje voska i njegovo izbacivanje, a vosak se obično neće nakupljati ako ga se ostavi na miru. Svrha voska je zaštititi uši od vode, tako da će njegovo uklanjanje učiniti uši osjetljivima na oštećenja od vode", dodao je.

Doktorica Tonia L. Farmer rekla je na TikToku da štapići s vatom nisu napravljeni za čišćenje ušiju jer samo guraju vosak dublje u vaš ušni kanal, a to izaziva impakciju. Pamučne vate također mogu izgrebati ušni kanal ili oštetiti bubnjić.