nisu ispunili

Iranski predsjednik Pezeshkian: Obećali su nam prekid vatre u Gazi ako ne odgovorimo na ubistvo Haniyeha

Iranski predsjednik Masoud Pezeshkian rekao je da su im američki i evropski čelnici obećali da će proglasiti prekid vatre u Pojasu Gaze ako Iran ne odgovori na ubistvo predsjednika političkog ureda Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu, ali to nisu ispunili.

Pezeshkian je govorio na sinoćnjem sastanku Vijeća ministara, objavila je iranska državna televizija.

Govoreći o izraelskoj agresiji u regiji i njegovim zapadnim pristašama, Pezeshkiyan je rekao:

"Zločini cionističkog režima su neprihvatljivi i neće ostati bez odgovora. Tvrdnje čelnika SAD-a i europskih zemalja, koji su obećali prekid vatre u zamjenu za neodgovaranje Irana na ubistvo šehida Haniyeha, bile su potpuna laž. Davanje prilike takvim kriminalcima samo će ih potaknuti da počine nove zločine", istakao je Pezeshkian.

Ove izjave iranskog predsjednika izazvale su kontroverze u Iranu, a grupa ljudi se tokom noći okupila ispred zgrade Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost i tražila odgovor vlasti na ove izjave.

Iran je odlučio uzvratiti Izraelu nakon atentata na vođu Hamasa Ismaila Haniyeha u glavnom gradu Teheranu 31. jula. U međuvremenu su se čule tvrdnje da će Teheran odustati od namjere napada u zamjenu za trajni prekid izraelskih napada u Gazi.

Teheranska administracija je, s druge strane, poručila da su odluka donesena da se kazni Izrael, koji je napadom ugrozio njegov nacionalni suverenitet, i napori za prekid vatre u Gazi odvojena pitanja te kako se nadaju da neće naštetiti procesu prekida vatre.