NOVOSTI IZ CUPERTINA

Apple će sljedeće godine predstaviti proizvod iz potpuno nove kategorije

Apple je početkom ove godine predstavio jedan potpuno novi proizvod, odnosno proizvod iz potpuno nove kategorije. Vision Pro hardverski je moćan uređaj naprednih mogućnosti, no s obzirom na to da je njegova cijena samo za one duboka džepa, namijenjen je samo malom broju korisnika.

Već sljedeće godine, Apple planira još jedan novi gadget s kojim žele napasti tržište pametnih uređaja. Riječ je o pametnom ekranu o kojem se govori već neko vrijeme, a putem kojeg bi korisnici mogli upravljati pametnim uređajima u kućanstvima. To bi navodno trebao biti uređaj niže kategorije, dakle za očekivati je kako ne bi trebao biti preskup, a osim upravljanja kućanskim uređajima, imat će i neke dodatne opcije poput FaceTimea. Pokretat će ga čipset A18 te će imati implementiranu i AI, odnosno Apple Intelligence.

Osim za videorazgovore, kamera na ovom uređaju koristit će se i za prepoznavanje pokreta rukom, kako bi se njegovim opcijama moglo upravljati s udaljenog mjesta. Također, pametni ekran moći će razlikovati korisnike kako bi se mogao prilagoditi svakoj osobi u kućanstvu i njihovim posebnim zahtjevima oko upravljanja kućanskim uređajima, osvjetljenjem i slično.

Kako se s opcijama pametnog doma može upravljati i putem iPhonea i iPada, za pretpostaviti je da će Apple na takvom uređaju predstaviti i neke novitete koji bi vlasnicima telefona i tableta s logom jabuke opravdale kupovinu još jednog ekrana. Osim novog hardvera, Apple za taj uređaj priprema i novi softver, odnosno novi operativni sistem nazvan HomeOS.

Zanimljivo, umjesto pravougaonog formata kakav ima iPad, ovaj bi uređaj trebao imati kvadratni format, iako postoji mogućnost promjena do predstavljanja konačnog uređaja.

Treba naglasiti kako ovo nije jedini pametni ekran koji kompanija priprema. Apple priprema još jedan uređaj s HomeOS-om koji će imati veći ekran spojen s robotskom rukom, a čija će cijena iznositi hiljadu ili više dolara. Naravno, i taj uređaj imat će podršku za Appleovu umjetnu inteligenciju, a njegove će mogućnosti biti puno veće. Na tržištu bi se trebao pojaviti naknadno, negdje 2026. ili 2027. godine i tek ćemo s vremenom saznati kakve će sve biti njegove mogućnosti, odnosno nam kakve bi trebale biti sposobnosti robotske ruke, piše 9to5Mac.