javljaju mediji

U izraelskom napadu na jug Libana ubijeno petero djece

Petero djece ubijeno je u izraelskom zračnom napadu na grad Sidon u južnom Libanu, objavili su libanski mediji u ponedjeljak.

Libanonska Nacionalna novinska agencija (NNA) saopćila je da su se smrtni slučajevi dogodili u naselju Charqiyeh na istoku Sidona u nedjelju kasno uvečer.

Libanski omladinski pokret u tom gradu Imam al-Mahdi Scouts potvrdio je da su stradali bili članovi grupe i da su izgubili živote u izraelskom napadu.

Od 23. septembra, Izrael je pokrenuo masivne zračne napade na, kako kaže, ciljeve Hezbollaha širom Libana, ubivši više od 900 ljudi i ranivši više od 2.700, prema Ministarstvu zdravlja Libana.

U napadima je ubijeno nekoliko komandanata Hezbollaha, uključujući vođu Hassana Nasrallaha, koji je ubijen u zračnom napadu u Bejrutu u petak.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u četvrtak ujutru da će Tel Aviv prihvatiti prekid vatre u Libanu tek kada Hezbollah bude odgurnut od granice sjeverno od rijeke Litani i razoružan.

Hezbollah i Izrael sudjeluju u prekograničnom ratu od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno skoro 41.600 ljudi, uglavnom žena i djece, nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prošle godine.

Međunarodna zajednica je upozorila da bi izraelski napadi na Liban mogli eskalirati u širi regionalni rat.