debate

OSCE pozvao građanke i građane da se na biračkim mjestima čuje njihov glas

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini uspješno je okončala niz predizbornih debata između 16. i 28. septembra 2024. koje su kao suštinski elementi demokratskog procesa, za cilj imale informiranje građana o kandidatima i njihovim platformama.

Debate su organizirane u Zenici, Tuzli, Vukosavlju, Goraždu, Velikoj Kladuši, Bileći, kao i u Brčko distriktu BiH, gdje su u debati učestvovali kandidati za načelnika/gradonačelnika te kandidati za zastupnike u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Brian Aggeler tim povodom je izjavio da je glasanje na izborima temelj demokratije, stoga je pozvao sve građanke i građane da učestvuju u izbornom procesu i time se pobrinu da se na dan izbora čuje i njihov glas.

"Naša je odgovornost da oblikujemo budućnost naših zajednica donošenjem promišljenih odluka, na osnovu informacija. Svaki glas je bitan, jer zajedno možemo graditi bolje sutra", dodao je Aggeler.

Te debate sastavni su element šire inicijative realizirane u cilju jačanja transparentnosti izbornog procesa i angažmana birača.

Debate su organizirane u okviru projekta "Jačanje integriteta izbornog procesa 2024. i 2026., u skladu sa preporukama ODIHR-a i međunarodnim standardima", koji realizira Misija OSCE-a u BiH, uz finansijsku podršku vlada Njemačke, Velike Britanije, Norveške i SAD-a, saopćeno je iz OSCE-a.