održani izbori

Opasnost se nadvila nad Austrijom. Stručnjak upozorava na Kickla, “gori je i od svojih ozloglašenih prethodnika”

Oštro desničarski FPO, koji je ne tako davno proglašen "mrtvim", mogao bi postati najjača politička snaga na izborima u Austriji.

Kako se ovo moglo dogoditi? Stručnjak objašnjava – i upozorava.

AfD je nedavno na izborima tri puta postigao rezultate od oko 30 posto u Njemačkoj. Izbori u Austriji, koji su održani 29. septembra, mogli bi pružiti sličan scenarij - ankete pokazuju da desni populistički FPO ima gotovo 30 posto.

Vlada u pitanju

No, za razliku od Njemačke, gdje su u pitanju bili regionalni parlamenti u Brandenburgu, Tiringiji i Saskoj, u Austriji je u pitanju nacionalna vlada.

Takav scenarij je (još uvijek) nezamisliv u Njemačkoj, podsjeća Frankfurter Rundschau.

Što bi značila pobjeda FPO-a, prokremaljske, antimigracijske Slobodarske stranke?

Za početak, Reinhard Heinisch, politolog sa Univerziteta u Salzburgu, ne vjeruje da će FPO u dogledno vrijeme doći značajno iznad 30 posto.

No, on vidi lidera FPO-a Herberta Kickla kao "opasnog" - čak i više od svojih ozloglašenih prethodnika Heinz-Christiana Strachea i Jorga Haidera, kako objašnjava za IPPEN.

FPO je pak “sličan” AfD-u, ali se s njim ne može direktno izjednačiti.

Prema Heinischu, FPO je "značajno više populistički" od AfD-a.

Konkretno, to znači:

"Partija kaže da su elite korumpirane i da su ljudi prevareni."

“Kada bi useljavanje sutra postalo iznimno popularno, FPO bi vjerojatno bio za to”, oštro kaže Heinisch.


Ipak, zbog svog dugogodišnjeg prisustva i višestrukog učestvovanja u vlasti, FPO se “mnogo više doživljava kao normalan dio stranačkog sistema”.

U drugim strankama postoji spremnost za saradnju s predstavnicima FPO-a – ali ne i s Kicklom.

Za to postoje razlozi.

“Zapravo, mislim da je Kickl opasniji i drugačiji. Zato što je spremniji koristiti se teorijama zavjere”, kaže Heinisch misleći na bivše stranačke čelnike.

Tip "lajavca"

Kickl je “izvrstan komunikator koji može upakirati vrlo opasan sadržaj na vrlo nježan način”, objašnjava politolog.

Strache je bio više tip "lajavca". Prvi uspješni frontmen FPO-a, Jorg Haider, bio je "inteligentan, ali imao je mnogo posla sam sa sobom".

Heinisch je također zabrinut zbog mogućih poteza austrijske vlade pod FPO-om. Njihov uzor je mađarski premijer Viktor Orban, a ne AfD.

“Ideje o tome kako bi se država mogla restrukturirati definitivno odgovaraju Orbanovim idejama”, kaže stručnjak, misleći na moguće ustavne promjene ili planiranu kontrolu medija.

Stranka vjerojatno cilja na “prelazak na neliberalniji sistem”.

Kako je moguće da je FPO ponovno tako jak samo nekoliko godina nakon što je propao kao rezultat skandala na Ibizi?

Historijski razlozi

Heinisch vidi historijske razloge, ali i greške konkurencije. U Austriji, kao i u Njemačkoj, rasprave su se odvijale duž dvije osi sukoba - uz ekonomska pitanja, “više lijevo ili više desno”, radilo se o “tradiciji i identitetu s jedne strane, liberalnosti i okolišu s druge strane”.

S temom “identiteta” FPO ima “jedinstvenu prodajnu tačku” i temeljno biračko tijelo od deset do 15 posto na temelju kojeg se uspio oporaviti.

No, stranka može biti jaka onoliko koliko joj to dopušta konkurencija, dodaje politolog.

Zastoj u neravnopravnoj vladinoj koaliciji koju čine OVP i Zeleni te OVP-ovi skandali oko Sebastiana Kurza pomogli bi FPO - kao i "katastrofalna" potraga za glavnim kandidatom za opozocionog vođu SPO-a, visoko polarizirani spor oko politike u pandemiji i svjesno pozicioniranje Kickla kao lica nove ere FPO-a nakon skandala.

I tvrda migracijska politika OVP-a također je bila korisna za FPO.

"Činjenicom da se konzervativci pod Kurzom također bave ovim pitanjem migracije, oni su praktički potvrdili stav FPO-a", kaže Heinisch i dodaje:

“FPO sada može vjerodostojno reći: ‘Šta hoćete? Centristička stranka poput konzervativaca također je zastupala naše stajalište.'”