EKV

Da je živ, Milan Mladenović slavio bi ovih dana 66. rođendan: Bio je ljudska gromada

Posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva

Milan Mladenović, gitarist i frontmen kultne beogradske grupe „Ekatarina Velika“ živio je samo 36 godina, ali je za kratko vrijeme je otišao u legendu.

On je u novembru 1994. godine izgubio bitku s rakom gušterače koji mu je dijagnosticiran svega nekoliko mjeseci ranije. Preminuo je u 36. godini u svom stanu u Beogradu, a kako su mediji prenosili, pred smrt je imao samo 35 kilograma

Milan Mladenović da je živ ovih dana bi slavio 66. rođendan. Rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu u kojem danas postoji ulica s njegovim imenom. Bio je sin Spase,  oficira JNA rodom iz Kruševca, i majke Danice, domaćice iz Makarske. Kad je Mladenović imao šest godina njegova porodica preselila se u Sarajevo, a s 12 godina već je živio u Beogradu.

Milan Mladenović posthumno je proglašen počasnim građaninom Sarajeva. Bio je od onih koji su dizali glas protiv ratova u bivšoj Jugoslaviji. Bio je član sastava “Rimtutituki”, koji su se u otvorenom kamionu vozili ulicama Beograda i refrenom pjesme “Slušaj vamo -Mir, brate, mir” pozivali na zaustavljanje nasilne mobilizacije i ratnohuškačke retorike.

Pjesma “Crv” odgovor je grupe “Ekatarina Velika” na masakr na Markalama, u gradu u kojem je odrastao Milan Mladenović. Na nastup koji se trebao održati 1993. godine u Banjoj Luci odbio je doći iz protesta zaro što je srušena banjalučka džamija Ferhadija.

Nakon svih dešavanja u Jugoslaviji, Milan je odlučio otići u Brazil, gdje je snimio svoj posljednji materijal Angel's Breath.

Veza sa Sarajevom uvijek mu je bila važna.

- Sarajevo je vjerovatno mračno utjecalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali – ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Bio sam klinac s naočalama i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove kod čuvenog Garija Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Poslije sam preselio u Beograd - govorio je Mladenović.