mostar

Poboljšanje položaja osoba s invaliditetom na tržištu rada i u obrazovanju

U mostarskom Centru za kulturu u ponedjeljak je održana promocija lokalnih inicijativa koje će u narednom razdoblju raditi na unaprjeđenju međusektorske suradnje te prilika za obrazovanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Direktorica LINK Poduzetničkog centra iz Mostara Mostar Alisa Gekić izjavila je kako se radi o projektu „Snaga Hercegovine“, odnosno projektu međusektorske suradnja za najugroženije kategorije društva.

"Danas promoviramo šest razvojnih projekata koji za cilj imaju poboljšanje položaja osoba s invaliditetom. Jedan od ključnih problema je generalno diskriminirajući položaj osoba s invaliditetom, kao i svih drugih ranjivih kategorija, a ovim projektom želimo utjecati na to da se tim osobama poboljša život, posebno u sektoru obrazovanja", rekla je Gekić.

Iznijela je podatak kako je prije rata postojalo 26 zanimanja, a kako sada imaju samo dva što je "jako diskriminirajuće".

"Imamo situaciju i pozitivne primjere gdje osobe s invaliditetom mogu doprinijeti razvoju društva i upravo kroz lokalne inicijative želimo pripomoći tome da se minimalno dva nova zanimanja uvedu u obrazovni sustav u narednoj školskoj godini. Projekti se realiziraju na području Mostara, Stoca, Jablanice i Prozor-Rame, gdje će šest lokalnih organizacija realizirati pilot projekte, a imamo zanimanje za zanimanja suvenirničara i aromatičara ljekovitog bilja", kazala je Gekić.

Predsjednica udruženja mladih "Ružičnjak – Los Rosales" Jasminka Rebac poručila je kako se zahvaljujući podršci LINKA "radi na nečemu što je problem već 20 godina".

"Ako želite da osoba s invaliditetom u lokalnoj zajednici živi i napreduje, onda je vrlo važno njeno obrazovanje. Da bismo unaprijedili obrazovanje osoba s invaliditetom, pokreće se jedan od projekata, a to je ponuda više zanimanja, dakle, ne srednjoškolskog obrazovanja, za učenike i učenice koji završe osnovnu školu s invaliditetom djece. Sada su oni u situaciju da po principu 'uzmi ili ostavi' moraju upisati jedno od dva moguća zanimanja kuhar/slastičar ili krojač", poručila je Rebac te dodala kako nitko ne vodi računa o njihovim individualnim sposobnostima, željama i voljama.

Kako kaže, osnovno ljudsko pravo je pravo na izbor, pogotovo u obrazovanju.

"UN konvencija govori da je svaka država obavezna ponuditi osobama s invaliditetom u najbližoj školi najkvalitetnije obrazovanje. Nažalost, to se odnosi samo na osnovnoškolsko obrazovanje. Ovaj projekt donosi napredak u tome da ćemo uraditi da u srednjim školama, bez obzira na to što nisu po zakonu obavezne, budu ponuđena, u narednoj školskoj godini, neka od mogućih novih zanimanja. Već s nekoliko škola obavljamo razgovore, a neke od njih su već iskazale veliku spremnost za takvu suradnju i u rezultate ne sumnjamo", mišljenja je ona.

Rekla je kako su u ovom projektu potrebne škole koje "žele i hoće".

"Da bi se uvelo novo zanimanje za učenike i učenice s invaliditetom, onda škole rade nove programe, kao nacrt ih usuglašavaju s Pedagoškim zavodom, i kada nacrt postane konačan prijedlog, usuglašava se u ministarstvu obrazovanju i onda odlazimo do konačnog rezultata. Ako iduće godine bude samo jedno novo zanimanje, pa u svakoj narednoj jedno ili dva, već za nekoliko podina imat ćemo deset novih zanimanja za osobe s invaliditetom", naglasila je Rebac.

Predsjednik udruženja LINK Mostar Tomislav Majić navodi kako je ovaj projekt jedan od šest odobrenih projekata

"Kroz današnju dodjelu certifikata za šest organizacija s područja Mostara, Konica, Jablanice i Prozor-Rame u situaciju smo da podijelimo 60.000 KM, kao grantove za njihove projekte, a od USAID-a smo za tu namjenu dobili 180.000 KM. Program se ne završava današnjom dodjelom certifikata već se nastavlja dalje. Ovi projekti su izuzetno dobro došli za osobe s invaliditetom jer smatramo da će unaprijediti odnos društva prema njima", smatra Majić.

Projektni grant menadžer Mreže za izgradnju mira Alija Hamzić pojasnio je kako je u pitanju projekt koji traje od listopada 2020. godine i koji sponzorira USAID.

"Na ovoj komponenti projekta Mreža za izgradnju mira implementira aktivnost s koje izdvajamo 950.000 dolara za grantove, a cilj projekta je jačanje uloge nevladinih organizacija putem njihovog međusobnog umrežavanja i podizanja njihovih kapaciteta", kazao je Hamzić.

"Snaga lokalnog" ima za cilj osnaživanje lokalnih zajednica uz poticanje održivog razvoja i građanskog angažmana te uz mobilizaciju lokalnih resursa. LINK Poduzetnički centar, kao lokalna resorna organizacija, će se fokusirati na jačanje sektorskih kapaciteta u oblastima poduzetništva, obrazovanja i podrške osobama s invaliditetom, kao i na implementaciji inicijativa i mjera lokalnog razvoja. Posebna pažnja će se posvetiti rješavanju problema visokog stepena nezaposlenosti među osobama s invaliditetom i nedostatku obrazovnih mogućnosti za njihovu pripremu za tržište rada.