redovna sjednica

Muftijstvo bihaćko: Djeca i mladi u fokusu djelovanja

Danas je u Bihaću održana redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva bihaćkog, kojoj su prisustvovali rukovodioci službi, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, direktor medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ iz Cazina te glavni imami. Sjednicom je predsjedavao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Jedna od glavnih tema sjednice bila je mektebska nastava i aktivnosti Mreže mladih, što su istaknuti izazovi pred Muftijstvom bihaćkim. Iako su zadovoljni upisom na Islamski pedagoški fakultet i medresu „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“, razgovarano je o dodatnim mjerama stimulansa za učenike i studente, uključujući stipendije i podršku za bolji odnos prema školskim obavezama.

"Na tragu smo rješavanja dokumentacije za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Bosanskoj Krupi i Bosanskom Novom, a realizirani su i važni infrastrukturni zahvati u našoj medresi. Drago nam je zbog velikog odziva na Islamsku vjeronauku, zahvalni smo našim vjeroučiteljima, ali i upravama škola koje već više od tri decenije rade na unapređenju nastave", kazao je muftija Kudić.

Tokom sjednice glavni imami su podnijeli kvartalne izvještaje o vjersko-prosvjetnim aktivnostima u medžlisima. Fokus je bio na početku mektebske nastave, obilježavanju rođenja Muhammeda, a.s., te aktivnostima Škole Kur'ana i Mreže mladih.

Koorinator za vjeronauku, Mensur-ef. Ćehić, izvijestio je o početku nove školske godine, konstatirajući da je broj djece koja pohađaju Islamsku vjeronauku približan prošlogodišnjem. Ipak, izraženo je žaljenje što udžbenici Islamske vjeronauke ni ove godine nisu ušli na spisak besplatnih udžbenika, te su postavljeni ciljevi da se do naredne godine to pitanje riješi.

Na sjednici su predstavljeni i izvještaji o zekatu na poljoprivredne proizvode te o primjeni Pravilnika o članstvu i članarini. Konstatovano je da su u većini medžlisa postignuti značajni napreci, dok se preostali izazovi na terenu uspješno rješavaju.