usvojen rebalans

Srbija povećala budžeta za 1,1 milijardu eura

Nakon višednevne rasprave praćene nizom uzajamnih opstrukcija vladajućih i opozicije, Srbijanski parlament usvojio je u ponedjeljak rebalans državnog budžeta koji je, uz istodobno uvećanje fiskalnog deficita, povećan za više od 1,1 milijardu eura.

Usvajanje budžeta popraćeno je primjedbama Fiskalnog vijeća (FV), neovisnog državnog tijela odgovornog Skupštini Srbije, da rebalans budžeta može biti "korak u pogrešnom smjeru" ako rast kapitalnih investicija ne dovede do očekivanog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), prenosi Hina.

Fiskalno vijeće ukazalo je i na snažno povećanje javnih rashoda, jer njihov rast u odnosu na inicijalni budžetski plan iznosi skoro 1,7 milijardi eura.

Iako su povećani i prihodi budžeta za više od 1,1 milijardu eura, to ne bi bilo dovoljno da nadomjesti planirano povećanje budžetskih rashoda, smatra FV.

Fiskalno vijeće ocijenilo je i da monetarne vlasti Srbije, poslije tri uzastopne godine postupnog uravnotežavanja budžeta, novim rebalansom mijenjaju smjer fiskalne politike, upozorivši kako bi trebalo imati u vidu i to da se država trenutno zadužuje po visokim kamatnim stopama.

"Nepovoljni uvjeti zaduživanja Srbije dodatni su važan argument zbog kojeg Fiskalno vijeće nepovoljno ocjenjuje promjenu smjera fiskalne politike u predloženom rebalansu", upozorilo je to tijelo prije današnjeg usvajanja rebalansa budžeta, za koji su zastupnici vladajućih glasali nedvojbenom parlamentarnom većinom, uz protivljenje pedesetak zastupnika opozicije, prenose mediji u regiji.

Nasuprot rebalansu budžeta, i vladajući i opozicija saglasno su danas usvojili izmjene Zakona o financijskoj podršci višečlanim porodicama po kojima će porodični doplatak za prvo dijete biti oko 4.240 eura, a za drugo dijete oko 5.080 eura.

Dodatak za treće bit će oko 19.300 eura, isplativ u 120 mjesečnih rata, te za četvrto dijete nešto manje od 27.000 eura, također podijeljen na 120 mjesečnih uplata, uz jednokratnu prvu uplatu nešto veću od 1.100 eura.

Te mjere pronatalitetne politike i državne pomoći porodicama važit će retroaktivno za svu djecu rođenu od 1. januara 2024. godine.