Imamo odličan recept za štrudlu sa orasima i makom.
Potrebno je:
- 20 g kvasca
- 300 ml mijleka
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 50 g maslaca
- korica limuna
- 800 g brašna
- 100 g suvog grožđa
- 200 g maka
- 200 g mljevenih oraha
- malo ulja
- 2 kašike džema
Priprema:
U vanglicu umutiti 2 jaja i jedno bjelance, žumance ostaviti za premazivanje. U jaja dodati nadošli kvasac, sipati ostatak mlakog mlijeka, otopljen maslac, koricu limuna, brašno, malo soli i suvo grožđe. Zamijesiti glatko tjesto.
Ostaviti da poraste. U mak i orahe sipati malo vrućeg mleka i po malo ulja i izmiješati. Šećer dodati po želji.
Kad testo nadođe, isjeći dva dijela, pa pokriti još malo. Razviti testo u praviugaonik tanko, premazati džemom malo, pa makom. Uviti u tanki rolat. Drugi dio premazati mljevenim orasima.
Spojiti pri vrhu, pa uviti u pletenicu. Staviti u duguljasti podmazan pleh, pa kad poraste premazati jajetom. Peći na 180 stepeni C 50 minuta. Prijatno!