naklonjeni i putinu

Austrijski ekspert tvrdi: FPO je prijetnja za BiH. U bliskom su kontaktu sa Srbijom, postoje i bliske veze sa Dodikom

Formiranje koalicije nakon nedjeljnih izbora u Austriji će potrajati a koalicija s liderom pobjedničke, krajnje desne Slobodarske stranke (FPO) Herbertom Kicklom je nerealna, ocijenio je u ekskluzivnom intervjuu za Fenu predsjednik Panevropskog pokreta Austrije Rainhard Kloucek.

On kaže da rezultat izbora, na kojima je FPO osvojio oko 29 posto glasova, nije bio iznenađenje.

Koaliciona vlada između Narodne stranke (OVP) i Zelenih bila je krajnje nepopularna.

Razočarani glasači

Zeleni su imali svoju agendu, Narodna stranka (iako je veća partija u vladi) bila je preslaba, a većini njihovih glasača i članova stranke ova koalicija se nije svidjela.

Socijaldemokrati (SPO) su imali dosta unutarnjih problema i izabrali su tada vrlo lijevog, marksističkog vođu, dodaje on.

"FPO je mogao prikupiti sve glasače koji su bili razočarani, koji su imali osjećaj da ih je politika zaboravila, uključujući mnoge glasače koji žive u balonu teorija zavjere (korona i drugo)", ističe Kluocek.

Upitan da li je moguća vlada ekstremne desnice, Kloucek navodi da su sve stranke, osim FPO-a, poručile prije izbora i to ponovile u nedjelju navečer, da neće formirati vladu sa FPO-om pod vodstvom Herberta Kickla.

"Ne mislim da će Kickl učiniti ono što je Jorg Haider uradio 2000. godine. Heider je odlučio da ne bude dio vlade, Susanne Riess-Passer je tada postala vicekancelarka.

Stoga bih rekao da je vlada pod vodstvom Herberta Kikla nerealna.

Unutrašnja opozicija

Ne smijemo zaboraviti, da je Herbert Kickl "ubio" bivšeg partijskog lidera Norberta Hofera. Hofer je bio kandidat za predsjednika države i ima imidž umjerenijeg političara. Što znači da u FPO postoji unutrašnja opozicija", naveo je Kloucek.

Ističe da austrijski ustav ne kaže da pobjednik izbora mora formirati vladu. Vlada nije izabrana. Vladu imenuje predsjednik države.

Naravno, onda je mora odobriti parlament. Predsjednik države Alexander van der Bellen rekao je da neće imenovati Kickla za kancelara.

"Ako samo računamo mandate u parlamentu OVP i FPO, FPO i SPO, OVP i SPO bi mogli formirati vladu. Kao što sam rekao koalicija s Kicklom je nerealna.

Kickl se neće povući, stoga mislim da koalicija sa FPO-om nije baš realna. Koalicija OVP i SPO imala bi samo jedan mandat više od 50 posto.

Ovo ne bi bila baš stabilna koalicija. Zelena stranka izgubila je oko jedne trećine svojih bivših birača. SPO nije za formiranje vlade sa njima, oni imaju svoje iskustvo u Beču.

OVP nije za koaliciju s njima, oni imaju svoje iskustvo nakon pet godina vlasti", navodi Kloucek.

Prema njegovim riječima, mnogi posmatrači u Austriji špekuliraju (a to su čak činili i prije izbora) da će vladu formirati OVP, SPO i Neos - Narodna stranka, socijaldemokrate i liberali.

Formiranje koalicije će potrajati

"Međutim, formiranje koalicije će potrajati. U oktobru i novembru ćemo imati lokalne izbore u Vorarlbergu (zapadni dio Austrije) i Štajerskoj. U oba regiona OVP je na poziciji guvernera.

U Vorarlbergu OVP je bio broj jedan na izborima u nedjelju, u Štajerskoj je FPO bio broj jedan. Drugim riječima, svaki korak ka formiranju vlade će imati ogroman utjecaj na rezultate regionalnih izbora i ko će biti broj jedan.

A regionalni guverneri su važni u Austriji", kaže Kloucek.

Kada je u pitanju evropski kontekst ovih rezultata, Kloucek kaže da događaji u Evropskoj uniji obično ne zavise od Austrije. Izuzetak je kada Austrija koristi svoj veto kao što je to učinila prilikom proširenja Schengena.

"Imamo desničarske vlade u drugim zemljama, tako da situacija nije uporediva sa 2.000. kada su ÖVP i FPÖ formirali vladu", istaknuo je on.

Upitan šta to znači za zapadni Balkan, ističe da je FPO u bliskom kontaktu sa Srbijom, a u Republici Srpskoj postoje bliske veze sa Dodikom.

"Ovo je zaista prijetnja stabilnosti u BiH i cijelom regionu, jer imaju i sporazum o saradnji sa Putinovom strankom. S druge strane, moramo se suočiti sa činjenicom da imamo grupe doseljenika sa ovih prostora koji su u bliskoj saradnji sa FPO.

Nema prave akcije

Ne samo Srbi. Generalno, rekao bih da je Austrija u prethodnim vremenima bila velika podrška regionu Zapadnog Balkana. Mislim na Aloisa Mocka, koji je bio ministar vanjskih poslova prije ulaska u EU. Danas vidimo ili čujemo mnogo lijepe retorike, ali nema prave akcije.

Austrija ne bi bila zemlja koja zaustavlja proširenje za zemlje Zapadnog Balkana.

Čak i sa FPO-om u vladi, ali vidjeli bismo još turbulencija", rekao je u intervjuu za Fenu predsjednik Panevropskog pokreta Austrije Rainhard Kloucek.