Raport saznaje

Hoće li HDZ BiH pustiti Galića niz vodu: Zakazana nova sjednica Nezavisnog odbora, predlaže se disciplinski postupak

Vijeće ministara BiH niti je smijenilo niti je razriješilo Galića s pozicije zamjenika SIPA-e, što je uzrokovalo neodrživo stanje, kaže Obralija

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zasjedat će 7. oktobra.

Na dnevnom redu zasjedanja ponovo će se naći i ime Zorana Galića, u Hrvatsku odbjeglog zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), osumnjičenog za teška krivična djela zloupotrebe položaja u vrijeme dok je bio direktor Granične policije BiH. 

Kako je za Raport izjavio Enes Obralija, direktor Nezavisnog odbora PSBiH, on se odlučio da na dnevni red sjednice stavi inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka protiv Galića.

Iako je Obralija ranije za Raport kazao da Odbor neće više raspravljati o Galiću, ipak se predomislio, jer ovakvo stanje smatra neodrživim. 

Hoće li biti većine za Obralijinu inicijativu?

„Odlučio sam se za takav prijedlog, jer Vijeće ministara BIH niti je smijenilo, niti je razriješilo Zorana Galića s pozicije zamjenika SIPA-e što je uzrokovalo neodrživo stanje“, kaže Obralija za Raport. 

Ukoliko Nezavisni odbor PSBiH podrži Obralijinu inicijativu, takva inicijativa bit će upućena Disciplinskoj komisiji SIPA-e da provede postupak.

"Oni mogu izreći mjeru prestanka radnog odnosa za Galića, čime bi se na neki način to pitanje razriješilo", ocijenio je Obralija.

Obralija: Ne želi prejudicirati odluku

On nije htio dalje komentirati niti prejudicirati, hoće li Nezavisni odbor, koji trenutno broji po tri člana iz reda bošnjačkog i hrvatskog, te dva člana iz reda srpskog naroda, jer je nedavno jedan član Odbora preminuo, podržati njegovu inicijativu.

Kazao je da će se sve znati nakon sjednice u ponedjeljaa. 

No, Raport saznaje da će, ukoliko Obralijina inicijativa bude prihvaćena, Disciplinska komisija SIPA-e morati provesti postupak protiv Galića.

S obzirom na to da on mjesecima ne dolazi na posao i da nije dostavio validna opravdanja za svoj izostanak s posla, Komisija, bez obzira na političku (čitaj HDZ-ovu) zaštitu, neće imati izbora, nego postupiti po zakonu i morat će smijeniti Galića. 

Jenjava podrška HDZ-a, traži se novi kandidat 

Iako je HDZ BiH do sada štitio Galića kao svog odanog i provjerenog kadra, evidentno je da im je Galić postao teret i „omča oko vrata“ koja ih sve više steže i onemogućava HDZ-u korištenje kapaciteta pozicije zamjenika direktora SIPA-e u punom kapacitetu.

Prema saznanjima Raporta podrška Galiću polako, ali sigurno jenjava i splašnjava. 

Jer, bez obzira na to što HDZ BiH svoje kadrove štiti i u "dobru i u zlu" i ne odriče ih se čak ni kada imaju presude da su ratni zločinci i kriminalci, HDZ će ako ne naredne sedmice, a ono vjerovatno uskoro popustiti, u slučaju Galića. 

Prije svega zbog toga što HDZ-u pripada mjesto zamjenika direktora SIPA-e, a trenutno od toga nemaju nikakve koristi.

Njihov kadar, osim što je osumnjičen za teška krivična djela, u bjekstvu je van BiH i od njegove tek formalno-pravne pozicije u fotelji drugog čovjeka jedne od najvažnijih policijskih agencija u BiH u HDZ-u nemaju ništa, odnosno praktički nemaju nikakvu koristi od toga.

Jeste da se HDZ BiH zdušno borio da Galić bude razriješen, a ne smijenjen , a sve kako bi mogao ostvariti određene benefite, poput otpremnine.

Raspisivanje konkursa

Međutim, nova inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka protiv Galića mogla bi uistinu rezultirati njegovom smjenom. Navodno se već traži i novi Galićev nasljednik. 

U tom slučaju, kako saznaje Raport, Vijeće ministara BiH čak ne bi trebalo donositi odluku o Galićevoj smjeni, nego bi je samo eventualno potvrdili. 

Na taj način otvorila bi se mogućnost raspisivanja konkursa za novog zamjenika direktora SIPA-e.

Galić: Pada podrška

U tom slučaju, nesumnjivo bi to mjesto pripalo kadru HDZ-a BiH što ih može motivirati za popuštanje podrške Galiću i opredjeljivanje za to da do kraja godine bude imenovan novi zamjenik direktora SIPA-e. 

Naravno, ne treba isključiti mogućnost, da ukoliko Disciplinska komisija SIPA-e smijeni Galića da on iskoristiti pravo na žalbu Odboru za žalbe policijskih službenika što je tijelo Vijeća ministara BiH, a ne Ministarstva sigurnosti BiH, a odluke tog odbora su konačne, izvršne i obavezujuće. 

Svakako, hoće li do toga doći zavisi od Nezavisnog odbora i njihove odluke koja će biti poznata u ponedjeljak.