teške optužbe

Assange: Na slobodi sam jer sam se izjasnio krivim za bavljenje novinarstvom. Na mene je planiran atentat

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange rekao je u utorak da je pušten iz zatvora, ne zato što je pravni sistem funkcionirao, već samo zato što je "priznao krivicu za to što se bavio novinarstvom".

Govoreći u Odboru za pravna pitanja i ljudska prava Vijeća Evrope u svom prvom javnom pojavljivanju otkako je oslobođen u junu, Assange je naglasio da je vlada Sjedinjenih Američkih Država "insistirala" da pristane da ne podnese tužbu Europskom sudu za ljudska prava.

Osnivač WikiLeaksa optužio je "SAD za kriminalizaciju novinarstva" i ustvrdio da ne bi bio pušten da aktivisti, zvaničnici i mnogi drugi nisu demonstrirali i govorili u njegovo ime.

Tvrdi i da je bivši šef CIA-e Mike Pompeo naložio agenciji da napravi planove za njegovu "otmicu i atentat", prenose agencije.

Assange je optužio Pompea da je pokrenuo "kampanju odmazde" protiv njega te da je također ciljao na njegovu ženu i malog sina.

Također je optužio vladu SAD za postavljanje "opasnog" globalnog pravnog položaja u kojem samo američki građani imaju pravo na slobodu govora, dok strani državljani moraju poštovati američki zakon o tajnosti izvan zemlje.

"Novinari ne bi trebali biti procesuirani zbog obavljanja svog posla", insistirao je Assange.

Parlamentarna skupština, koja uključuje parlamentarce iz 46 evropskih zemalja, rekla je da će se na saslušanju raspravljati o pritvaranju i osudi Assangea "i njihovom zastrašujućem učinku na ljudska prava" prije rasprave o toj temi u srijedu.