historijski značaj

Magazinović i Ćudić: Vijeće Evrope će podržati Rezoluciju o Srebrenici. Jasno adresirane opstrukcije iz RS

Predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović i članica delegacije Sabine Ćudić u zajedničkoj izjavi navode da će nakon UN-a i Vijeće Evrope podržati Rezoluciju o Srebrenici.

"U proteklim mjesecima smo u tišini i sa posvećenošću istini radili na tekstu Rezolucije o BiH koji će autentično i objektivno prikazati realnost naše zemlje u odnosu na posmatrana i praćena područja. Rezultat je usvajanje prijedloga Rezolucije o kojoj će se ove sedmice izjasniti i Parlamentarna skupština Vijeća Evrope", ističe se u izjavi. 

Dodaju da su spriječili brojna lobiranja i pokušaje da se suštinski promijene ključne poruke Rezolucije.

"Zadovoljstvo nam je su izvjestioci Zsolt Nemeth (Mađarska) i Aleksandar Nikoloski (Makedonija), predstavnici evropskih konzervativaca i narodnjačkih stranaka, prihvatili i jasno adresirali opstrukcije koje provode vlasti Republike Srpske te naglasili podršku Bosni i Hercegovini pozivajući sve zemlje članice Vijeća Evrope, uključujući i naše susjede, na poštivanje ustavnog i pravnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države", dodaje se u izjavi.

Posebno je važno, kako su istakli Magazinović i Ćudić, da će Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvajanjem Rezolucije o BiH jasno podržati i Rezoluciju o Srebrenici koju je usvojila Generalna skupština UN-a. Tako će poslije New Yorka i u Strasbourgu biti prepoznat i podržan dokument historijske važnosti kojim se pozivaju države da očuvaju utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici kroz obrazovne i druge programe u znak sjećanja, sprječavanja negiranja, te ponavljanja genocida u budućnosti.

"Također će biti ponovljeno da se prema međunarodnom pravu zločin genocida ne može pripisati nijednoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi nego onima koji su ga počinili", navodi se u zajedničkoj izjavi. 

Ćudić i Magazinović smatraju važnim da je prepoznat i napredak na evropskom putu i da Parlamentarna skupština Vijeća Evrope tom rezolucijom čestita vlastima naše države na tempu reformi u prvom dijelu mandata, jasno navodeći da je napredak oslabljen nepovjerenjem, govorom mržnje, negiranjem genocida i namjernim aktivnostima na sprječavanju funkcionisanja institucija, vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

"Tom rezolucijom Vijeće Evrope jasno adresira odgovornost ključnih političara iz Republike Srpske zbog, kako se eksplicitno navodi, namjernog neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, kao i zbog namjernog ometanja rada Ustavnog suda što potkopava tri osnovna principa Vijeća Evrope: demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava.

Također se pozivaju političari u BiH da osiguraju jednakost i nediskriminaciju građana, te eliminišu diskriminaciju zasnovanu na etničkoj pripadnosti u izbornom procesu, o čemu je Evropski sud za ljudska prava više puta dao svoj sud i na čemu kontinuirano insistiraju i stranke koje predstavljamo", ističu Ćudić i Magazinović.

Pored ostalog, Rezolucijom se poziva i na intenziviranje borbe protiv korupcije, osiguranje stalnog finansiranja tri javna emitera, a posebno se naglašava obaveza Bosne i Hercegovine da provede reforme u oblasti obrazovanja kako bi se eliminisali svi oblici diskriminacije i segregacije u obrazovanju.

Magazinović i Ćudić, koji su i potpredsjednici parlamentarnih grupa „Socijalista, demokrata i zelenih“ i „Evropskih liberala“, naglašavaju da će i dalje nastaviti sa intenzivnim aktivnostima u Strasbourgu sa ciljem adekvatnog pozicioniranja Bosne i Hercegovine u ovoj multilateralnoj organizaciji, dodajući da je svaki konkretan rad koji poluči rezultat mnogostruko korisniji od priče i velikih riječi kojima obiluje bosanskohercegovačka politička scena, a od kojih nema nikakve koristi, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.