KOPNENA OFANZIVA

Detalji invazije na Liban: Uključeni specijalci, padobranci i oklopna vozila, Hezbolah navodno koristi civile kao živi štit

Izraelska vojska kaže da su se njihove snage, uključujući padobrance, komandose i oklopna vozila, "pripremale za ograničene, lokalizirane, ciljane operacije u južnom Libanu, koje su počele sinoć".

Vojnici su prošlih nekoliko sedmica trenirali u sjevernom Izraelu, kaže vojska, nakon što su planovi odobreni. Vojska je rekla da su vojnici stekli vještine i operativno iskustvo u Gazi tokom mnogo mjeseci.

"Preselili su se na sjever i sada djeluju u sjevernoj areni nakon što su izvršili potrebne prilagodbe za borbe u Libanu", rečeno je.

Izraelska vojska ranije je rekla da je započela "ograničenu kopnenu operaciju" u južnom Libanu usmjerenu protiv Hezbolaha. Neće biti "dugoročne okupacije" Libana, rekli su izraelski dužnosnici, ali su odbili navesti vremenski okvir.

IDF: Teške borbe na jugu Libanona, Hezbolah koristi civile kao živi štit

Izraelske snage izdale su upozorenje stanovnicima južnog Libana zbog "teških borbi" u tom području, rekao je glasnogovornik vojske. Avichay Adraee dodao je da Hezbolah koristi "civilno okruženje i stanovništvo kao živi štit" za pokretanje napada na izraelske snage.

"Hitno upozorenje stanovnicima južnog Libana. U južnom Libanu vode se teške borbe", objavio je na X-u. Vojska poziva stanovnike da ne premještaju svoja vozila iz sjevernog područja u južno područje rijeke Litani.

"Ovo upozorenje je na snazi ​​do daljnjeg", objavio je Adraee. Dopisnik Sky Newsa Alex Crawford, koji se nalazi u Libanu, rekao je da bi upozorenje moglo značiti da izraelske snage namjeravaju napasti područja južno od rijeke. Rekao je da to pokriva područje od oko 850 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 20.000 stanovnika.