GENERATIVNA STVARNOST

Dosad neviđeno: Otvara se prvi svjetski muzej umjetnosti stvoren umjetnom inteligencijom

Los Angeles će 2025. godine postati dom prvog svjetskog muzeja posvećenog umjetnosti stvorenoj umjetnom inteligencijom.

Glavna ideja muzeja je prikazati kako umjetna inteligencija može stvarati umjetnost. Posjetitelji će moći doživjeti "generativnu stvarnost" kroz četiri galerijska prostora s imerzivnim iskustvima. Jedna od ključnih atrakcija bit će Large Nature Model, AI alat koji stvara umjetnička djela koristeći podatke iz prestižnih institucija poput Smithsoniana.

Osnivač Datalanda

Tvorac Datalanda je tursko-američki umjetnik Refik Anadol, poznat po svojim radovima koji koriste umjetnu inteligenciju. Anadol je već privukao pažnju javnosti svojom instalacijom u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti, gdje je AI sistem "sanjao" o 200 godina umjetnosti iz muzejske kolekcije. The Economist ga naziva "umjetnikom trenutka".

Na ovogodišnjoj NVIDIA GTC 2024 konferenciji, Refik Anadol Studio predstavio je umjetničko djelo generirano umjetnom inteligencijom "Large Nature Model: A Living Archive", spoj umjetnosti, prirode i umjetne inteligencije.

Dosad neviđeno

Anadol opisuje svoje radove kao "žive slike". Za jednu instalaciju trenirao je AI model na pola milijarde slika, zvukova i mirisa iz prirode kako bi stvorio umjetnička djela koja evociraju kišne šume ili podvodni svijet. "Kada uđete u ovu sobu, ona sanja o svim cvjetovima svijeta", objasnio je Anadol New York Timesu.

Sa svojih web stranica Dataland poziva posjetitelje svih profila da dožive, kad se otvore, jedinstvena umjetnička iskustva stvorena najnovijim tehnologijama mašinskog učenja, senzora i vizualizacije. "Ovaj pionirski muzej nudi doživljaje u razmjeru i kvaliteti dosad neviđenima u svijetu umjetnosti."