strateški koraci

Federalni MUP najavio kampanju “Borba protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama”

Na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova danas je održana pres-konferencija kojom je najavljeno provođenje kampanje „Borba protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama“.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova je među prvim instutucijama koja od usvajanja Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2024.–2027. godina pokreće preventivnu kampanju pod nazivom „Borba protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama“.

Na pres-konferenciji prisutnima su se obratili federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Federalnog MUP-a Vahidin Munjić.

Direktor Munjić istakao je da podržava izmjene Krivičnog zakona Federacije BiH u koji će se uvrstiti femicid kao posebno krivično djelo, također je apelovao na građane da prijave nasilje i na taj način pruže podršku žrtvama nasilja.

Ministar Isak istakao je da Kampanja ima za cilj informisati građane o ozbiljnosti problema nasilja u porodici i nasilja nad ženama te o dugoročnim posljedicama koje nasilje ostavlja na društvo, educirati žrtve nasilja o njihovim pravima, dostupnim pravnim i psihološkim savjetovalištima te sigurnim kućama.

„Kampanjom želimo edukovati građane o načinima prijavljivanja nasilja i pružiti im informaciju o relevantnim institucijama koje im mogu pomoći, ali i osnažiti saradnju između institucija, policije, nevladinih organizacija i medija u cilju efikasnije zaštite žrtava nasilja“, kazao je minstar Isak te pozvao medije da prate kampanju.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na svojoj 9. sjednici u Sarajevu usvojio je Strategiju za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2024. – 2027. godina. Strategija predstavlja krovni strateški dokument za jačanje institucionalnog odgovora na nasilje u porodici i nasilje nad ženama te obavezuje organe uprave na svim nivoima vlasti u Federaciji BiH na realizaciju strateškog cilja Strategije –smanjenje nasilja u porodici.