SUPER MAGDRIVE

Novi raketni potisnik omogućit će istraživanje dubokog svemira

Većina sadašnjih raketnih pogonskih sistema letjelica koje su napustile našu atmosferu koristi goriva od rijetke plinovite faze kao što su ksenon ili kripton, a njih je lako nabaviti na Zemlji, ali ih je teško dobiti u svemiru. Tim sa Univerziteta u Southamptonu testira novi pogonski sistem koji bi omogućio prikupljanje metala na kometima i mjesecima, a oni bi neograničeno dugo pokretali svemirsku letjelicu.

Međutim korištenje metala koje bi svemirska letjelica mogla sakupiti tokom svog putovanja 'otvara novi način za istraživanje planeta i svemira', rekao je vodeći naučnik tog projekta, dr. Minkwan Kim za Sky News. Novi potisnici mogu spaljivati ​​metale kojih ima relativno u izobilju u svemiru, kao što su željezo, aluminij i bakar, rekao je dr. Kim, autor dizajna plazma potisnika za raketu Falcon 9 SpaceX-a, lansiranu prošle godine.

'To nam daje novu strategiju putovanja kroz duboki svemir', dodao je.

Sadašnji potisnici koji koriste metal dizajnirani su za satelite, ali onaj koji testiraju dr. Kim i njegov tim mogao bi se koristiti za pogon svemirskih brodova. Tim radi s britanskom svemirskom kompanijom Magdrive na pogonskom sistemu pod nazivom Super Magdrive, a za to su dobili milion funti od britanske vlade.

'Nadamo se da bi to mogao biti kamen temeljac budućih misija u dubokom svemiru', rekao je dr. Kim. 'Ovo je tek početak. Ne znamo koliko se ova tehnologija može promijeniti, koliko daleko možemo napredovati.'

Dodao je: 'Sistem bi nam mogao pomoći da istražimo nove planete, tražimo novi život i odemo tamo kamo niko prije nije otišao - omogućujući beskrajna otkrića.'