MODEL AFEELA

Sony i Honda predstavljaju novu marku električnih automobila

Sony i Honda su konačno predstavili svoju marku EV automobila, Afeela. Zajedničko ulaganje ima za cilj pripremiti novi električni automobil za tržište Sjeverne Amerike do 2026. Firme su također otkrile prototip za svoju novu marku električnih vozila Afeela tokom predstavljanja na sajmu CES 2023. Na žalost, o novom brendu nije poznato mnogo detalja. Međutim, prema riječima izvršnog direktora Sony Honda Mobility Yasuhidea Mizuna, automobil bi koristio Sonyjevo iskustvo s AI, VR i AR kako bi napravio jedinstveno EV. Čini se da firme žele postići autonomnu vožnju koristeći Sonyjevu tehnologiju. Sonyjevo i Hondino novo električno vozilo bit će cijenjeno kao i drugi premium proizvođači automobila poput Mercedes-Benza, BMW-a, Volva i Audija. Automobil će uključivati više od 40 senzora (kamere, radar, ultrazvuk i lidar) kako bi se poboljšala njegova sposobnost autonomne vožnje.

View this post on Instagram

A post shared by Pinnacle (@pinnacle_exp)

“Afeela predstavlja naš koncept interaktivnog odnosa u kojem ljudi osjećaju interaktivne mobilnosti i gdje mobilnost može otkriti i razumjeti ljude i društvo korištenjem senzorskih i AI tehnologija.”

Prema Mizunu, Sonyjev i Hondin novi EV automobilski brend Afeela utjelovit će tri glavne teme: autonomiju, povećanje i afinitet. Međutim, Sony također planira ponuditi uslugu pretplate za pristup određenim funkcijama vozila.

Novi prototip EV-a izgleda slično Sonyjevom konceptnom automobilu predstavljenom na CES-u 2020. Međutim, ovaj EV automobil je više Limuzina i čak ima traku sa zaslonom na prednjoj strani. Čak se priča da će automobil imati PS5 kao sistem za zabavu. Sonyjev i Hondin EV automobilski brend Afeela prodavat će se u SAD do 2026. godine, a prednarudžbe će biti dostupne 2025. godine. Kasnije će krenuti u Japan i Evropu.