bura u rukometu

Skandal u Premijer ligi BiH, Vogošća se žali na neregularan rezultat i optužuje komesara

Rukometni klub Vogošća nalazi se u središtu skandala nakon utakmice drugog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine protiv RK Krivaja, odigrane u Zavidovićima.

Vogošpćanski klub je uputio oštru žalbu na odluku komesara takmičenja Zdenka Alpeze, koja je prema njihovim tvrdnjama, kompromitovala rezultat i integritet utakmice.

Zvanični bilten

U zvaničnom biltenu Rukometnog saveza BiH potvrđeno je da je domaćinu greškom dodan jedan gol, no uprkos tome, komesar tvrdi da to nije utjecalo na krajnji ishod, što je izazvalo burne reakcije.

Prema tvrdnjama RK Vogošća, utakmica je u ključnom trenutku u 48. minuti pretrpjela ozbiljan propust u vođenju rezultata.

Tada je, pri rezultatu 22:21 u korist domaćina, greškom dodat jedan gol RK Krivaja, što je na semaforu pokazalo 23:21.

Ispravan rezultat u biltenu

Ova greška, kako navode iz Vogošće, imala je direktan utjecaj na daljnji tok meča, jer je njihov tim bio prisiljen igrati u znatno nepovoljnijim uslovima. Konačni rezultat utakmice od 31:29 u korist RK Krivaja smatraju duboko nepravednim, a grešku ključnom za ishod.

U zvaničnom biltenu Rukometnog saveza BiH priznato je da je došlo do greške u vođenju rezultata, te da je domaćinu greškom dodan jedan gol.

Rasplamsale se polemike

Međutim, komesar Zdenko Alpeza zaključio je da ta greška nije imala utjecaja na krajnji rezultat, što je dodatno rasplamsalo polemike.

Ova odluka naišla je na negodovanje, s obzirom na to da su iz RK Vogošća istakli da je došlo do pauze od 12 minuta tokom koje je tim izgubio momentum, a u tom trenutku imali su seriju 1:6.

Uprkos tome, komesar Alpeza nije uvažio ove okolnosti, registrirajući utakmicu s rezultatom koji je, prema RK Vogošća, direktno posljedica greške.

Pored problema s vođenjem rezultata, RK Vogošća iznosi ozbiljne optužbe o proceduralnim nepravilnostima.

Delegat je navodno tražio gotovinsku uplatu žalbene takse odmah po završetku meča, što je suprotno pravilima Premijer lige BiH.

Klub je usmeno najavio žalbu neposredno nakon utakmice, ali je delegat pokušao onemogućiti pravo na žalbu nepoštivanjem važećih propisa, saopćili su iz RK Vogošća.

Traže poništenje

Ovaj klub zahtijeva poništavanje registracije utakmice i njeno ponovno odigravanje, smatrajući da je sportski integritet narušen.

Klub insistira na tome da greške službenih lica moraju biti sankcionisane odgovarajućim korektivnim mjerama, a ne ignorisane.

Također, traže zamjenu svih službenih osoba uključenih u ovu utakmicu, kao i istragu o nepravilnostima u vezi s pokušajem naplate žalbene takse u gotovini.

RK Vogošća je najavio da će, ukoliko ne dobije zadovoljavajući odgovor, o svemu obavijestiti i Evropsku rukometnu federaciju (EHF). Sve oči su sada uprte u Takmičarsku komisiju.