ski-skakač

Slavni Primož Ulaga u glavnom gradu BiH: Lijepo je u Sarajevu, vraćaju mi se sjećanja na početak Olimpijade

Proslavljeni ski-skakač, koji je učestvovao na Sarajevskoj olimpijadi Primož Ulaga, izjavio je danas da se lijepo osjeća u Sarajevu posebno kad vidi da vlada veliki interes za njegovo gostovanje u Olimpijskom muzeju.

Istakao je da mu se vraćaju sjećanja na početak Olimpijade i ostvarene uspjehe, jer prije Sarajeva '84 Jugoslavija nije imala nijednu medalju sa zimskih olimpijada, a tada ju je osvojio Jure Franko.

Ulaga je izjavio da je sa 10 godina počeo trenirati na 15-metarskoj skakaonici i da nije vjerovao da će skakati s najvećih skakaonica, ali sport i prijateljstva stečena kroz njega daju mladima energiju da nastave i ostvare vrhunske rezultate.

-"Već sa 17 godina sam osjećao da bi mogao postići ozbiljnije rezultate, što je tada značilo sve oko 10. mjesta, iako sam ja želio i više", naveo je Ulaga.

Dodao je da ponekad ni trener nije bio siguran da su puno bolji rezultati mogući, ali on bi ga ubijedio u to i od ranih 80-ih do danas slovenski skakači su ostvarili značajne uspjehe.

Ulaga je istakao da je najvažnije bilo ostvariti prvu pobjedu nakon koje su došle ostale pobjede njega i njegovih kolega, da bi i nakon karijere ostao u sportu kao menadžer.

Istakao je da su sportisti danas dobri promotori Slovenije u svijetu i zato se dosta i ulaže u sport, a posebno tamo gdje je moguće ostvarivati vrhunske rezultate.

Ulaga je učestvovao je na ZOI 1984. u Sarajevu i 1988. u Calgaryju, gdje je i ostvario rezultat karijere osvojivši srebrenu medalju u ekipnim skokovima. Osim tog uspjeha, bio je drugi i na SP u ski-letovima 1988. u njemačkom Oberstdorfu. Najbolji pojedinačni plasman na svjetskim prvenstvima bio mu je 6. mjesto na velikoj skakaonici u Seefeldu 1985. Od 1981. do 1988. ostvario je devet pobjeda u Svjetskom kupu. Najbolja sezona bila mu je 1987/88. u kojoj je na kraju osvojio 3. mjesto u ukupnom poretku.

Gostovanjem Ulage, Ambasada Slovenije u BiH i JU "Gradski Muzeji" Sarajevo nastavili su sa obilježavanjem 40-godišnjice ZOI 84.