brčko

Provedena anketa s građanima o izbornim manipulacijama. Evo kakvi su rezultati

U Brčko distriktu BiH je u realizaciji Ureda za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije u Brčko distriktu BiH provedena anketa pod nazivom „Izbori sa integritetom – reci NE izbornim manipulacijama“ u kojoj su prikupljeni podaci o stavovima i iskustvima građana vezanim uz izborne manipulacije.

"Na osnovu analize rezultata ankete, može se zaključiti da je većina ispitanika nezadovoljna kvalitetom života u Brčko distriktu BiH u protekle četiri godine, što je odraz općeg nezadovoljstva među građanima", istakao je pomoćnik direktora u Uredu za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije u Brčko distriktu BiH Zoran Blažević.

Nakon analizе ankete u Uredu za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije u Brčko distriktu BiH su izradili i određene preporuke i zaključke među kojima je da je neophodno uvesti strože mehanizme za nadzor izbora, kao i ojačati institucije koje se bave kontrolom i praćenjem izbornog procesa.

To uključuje obavezno objavljivanje svih faza izbora, od kandidatura do rezultata, kako bi građani imali uvid u cjelokupan proces.

S obzirom na prijavljene nepravilnosti, kao što su kupovina glasova i manipulacija na biračkim mjestima, potrebna je intenzivnija borba protiv političke korupcije.

Treba pojačati inspekcijske kontrole i uvesti oštrije sankcije za političke subjekte koji se služe ovakvim metodama, navedeno je u preporukama.

Anketa je pokazala i da uvođenje novih tehnologija kao mjere za borbu protiv korupcije izaziva mješovite reakcije – dok neki vide potencijalno pozitivne efekte, drugi su skeptični zbog mogućnosti zloupotrebe.