miris se širi

Na Međunarodni dan kafe zavirite na brojne plantaže u Ugandi

Foto: AA

Uganda je širom svijeta poznata po brojnim plantažama kafe, ali većina toga se uglavnom izveze u zemlje širom svijeta.

Širom ove afričke zemlje moguće je vidjeti velike plantaže na kojima vrijedno rade mnogi građani, posebno mladi koji na ovaj način zarađuju za život u zemlji gdje se prosječna mjesečna plata kreće oko 240 eura.

Jedna od najvećih plantaža nalazi se u Mbaleu, sjedištu istoimenog distrikta u regiji Eastern koji se nalazi na istoku države, blizu granice s Kenijom.

Prema proizvodnji kafe u istočnoj Africi posebno se ističu upravo Etiopija i Kenija u kojima mnogi ljudi zarađuju na plantažama gdje se proizvodi ovaj cijenjeni napitak.

Posljednjih nekoliko godina doprinos ugandske kafe, poznate kao "prirodna kafa“ ekonomiji zemlje značajno je porastao jer se većina proizvedene kafe izveze.

Uganda uzgaja dvije vrste kafe, Arabicu i Robustu. Arabica se uzgaja duž kenijske granice, dok se Robusta uzgaja oko jezera Viktorija. Kafa Arabica ima gorak i jak okus, Robusta ima mekši i slađi okus.

U Mbaleu sezona sadnje kafe Arabica je između marta i aprila, a berba je između avgusta i novembra.

Prema zvaničnim podacima, kafa je izvozna kultura Ugande od koje se novca godišnje slijeva u državni budžet. Uganda je jedna od rijetkih zemalja na svijetu s autohtonom kafom.

Arabica se obično uzgaja na farmama sa drugim prehrambenim kulturama za kućnu potrošnju kao što su grah, kikiriki i banane. Uglavnom se uzgaja u hladovini stabala koja osiguravaju održivu proizvodnju kafe. Lišće koje pada sa drveća u hladu osigurava đubrivo za biljke kafe.

Uganda je u finansijskoj 2023/24. godini zaradila oko 1,14 milijardi dolara (oko milijardu eura) izvozom ukupno 6,13 miliona vreća kafe, prema Upravi za razvoj kafe Ugande. Ovo predstavlja povećanje od 6,33 posto u odnosu na prethodnu finansijsku godinu, kada je Uganda izvezla 5,8 miliona vreća kafe od čega je ostvarila prihode od 846 miliona dolara (764 miliona eura).

Svake godine 1. oktobra ljubitelji kafe širom svijeta slave Međunarodni dan kafe, koji podsjeća na ovaj dragocjeni napitak, ali i na značaj zajednički provedenog vremena sa dragim ljudima.

Na Međunarodni dan kafe, italijanski Konzorcijum za promociju kafe (CPC) saopštio je da se svakoga dana u svijetu popije oko 3,1 milijarda šoljica kafe.

Međunarodni dan kafe ustanovljen je 2015. godine.