idf potvrdio lansiranje

UŽIVO Netanyahu poručuje: Iran je napravio grešku i sada će patiti. Iz Bijele kuće poručuju da ‘stoje uz Izrael’

Izraelska vojska kaže da su rakete ispaljene iz Irana na Izrael.

  • Velika Britanija pomogla Izraelu

    Britanske snage večeras su "odigrale svoju ulogu" u pokušajima da se spriječi daljnja eskalacija na Bliskom istoku, kaže ministar obrane John Healey.

    Međutim, nije jasno kakvu su ulogu igrale snage Ujedinjenog Kraljevstva ili je li osoblje bilo uključeno u obaranje bilo kojeg od projektila koje je Iran ispalio na Izrael - kao što su to učinile američke snage.

    U izjavi koju je objavilo Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva, g. Healey je osudio iranske napade na Izrael i zahvalio britanskom osoblju uključenom u neodređene operacije.

    Rekao je da UK "u potpunosti stoji iza prava Izraela da brani svoju zemlju".
  • Iranske oružane snage odgovorile su na prijetnje izraelskih dužnosnika da će zemlja uzvratiti na raketni napad Teherana ranije večeras.

    Benjamin Netanyahu je obećao da će natjerati Teheran da plati za svoj napad, u kojem je na Izrael ispaljeno oko 200 projektila.

    Sada je Teheran rekao da će Izrael pretrpjeti "veliko uništenje" svoje infrastrukture ako napadne Iran, prema državnim medijima.

    Vojska je također upozorila da ako izraelski saveznici izravno interveniraju, trebaju očekivati ​​da će se njihovi interesi i baze u regiji suočiti s "snažnim napadom".
  • Bivši general libanonske vojske kaže da će današnji iranski napadi na Izrael ohrabriti Hezbollah i "rehabilitirati" njegov zapovjedni lanac.
    Govoreći za Sky News, Khalil Helou kaže da sada očekuje eskalaciju borbi u južnom Libanonu nakon što su izraelske trupe jučer prešle granicu kako bi započele ono što nazivaju "ograničenim, lokaliziranim i ciljanim" operacijama protiv Hezbollaha.

    "Hezbollah će se ohrabriti", kaže on. “Sada imaju veći moral nego što je bio prije dva dana.

    "Mislim da je zapovjedni lanac Hezbollaha sada rehabilitiran i očekujem eskalaciju u južnom Libanonu sada s izraelskim upadima koji se sada događaju."
  • Izraelske odbrambene snage naredile su daljnje evakuacije u južnom Libanonu jer obećavaju daljnje "nasilne akcije" u tom području.
    IDF-ov glasnogovornik za arapski rekao je da bi svako u blizini određenih zgrada u području Haret Hreik uporišta Hezbollaha Dahie trebao odmah otići.

    "Nalazite se u blizini opasnih Hezbollahovih postrojenja protiv kojih će IDF djelovati snažno u bliskoj budućnosti", rekao je Avichay Adraee.
    Radi vaše sigurnosti i sigurnosti vaše obitelji, molimo vas da odmah evakuirate ove zgrade i držite se najmanje 500 metara od njih.
  • Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan poručio je da je iranski napad, u kojem je ispaljeno gotovo 200 projektila na Izrael, odbijen.

    Iz Pentagona su potvrdili da su dva američka razarača ispalila desetke presretačkih projektila protiv iranskih raketa kako bi pomogli Izraelu.
  • Netanyahu najavio 'patnju'

    Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će Iran patiti zbog svog večerašnjeg napada.

    "Iran je napravio veliku grešku večeras - i platit će za to", rekao je Benjamin Netanyahu. “Iza ovog napada također postoji namjerna i ubilačka ruka – dolazi iz Teherana. Držat ćemo se pravila koje smo postavili: ko nas napadne - mi ćemo njega.

    Dodao je da napad "nije uspio", usred tvrdnji iz Teherana da je oko 90 posto projektila našlo svoje mete.

    Izvještaji s terena i poruke koji dolaze iz SAD-a sugeriraju da je velika većina projektila uspješno presretnuta - a Izrael još nije izvijestio o šteti, ozljedama ili smrtnim slučajevima.

    Izraelski dužnosnici već su obećali "bolan odgovor" protiv svog neprijatelja, a glavni glasnogovornik IDF-a rekao je da će odgovor doći na način i u vrijeme koje sami odaberu.
  • Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da će izraelske zračne snage večeras "snažno napasti Bliski istok".

    "Izraelski i američki protuzračni odbrambeni sustavi učinkovito su djelovali" na baražnu paljbu iranskih projektila, kaže on.

    “Iran je večeras izveo ozbiljan čin i gura Bliski istok u eskalaciju”, dodaje. "Večerašnji događaj će imati posljedice."
  • Oglasio se i američki predsjednik Joe Biden.

    Ponovio je riječi svog savjetnika za sigurnost Jakea Sullivana, koji je ranije rekao da se čini da je napad završen i da se čini "neučinkovitim".
    To je dijelom rezultat izravne akcije američke vojske večeras nakon "intenzivnog planiranja" između Washingtona i izraelskih dužnosnika, rekao je.

    Mornarički razarači sudjelovali su u obaranju nekih projektila, prema Pentagonu.

    Predsjednik je dodao da su u toku "aktivne rasprave" o tome kako će Izrael odgovoriti.

    "Nemojte griješiti, mi stojimo uz Izrael", rekao je.
  • Snimci sa terena potvrđuju da su mnogi projektili pogodili Izrael
  • Današnji iranski napad na Izrael bio je dvostruko veći od iranskog napada u aprilu, izjavio je u utorak glasnogovornik Pentagona, general bojnik Pat Ryder. "Dvostruko veći u smislu broja balističkih projektila koje su lansirali od prošlog", rekao je, dodajući da se "ne lansira toliko projektila na cilj bez namjere da se nešto pogodi." "Dakle, apsolutno, kao i prošli put kada im je namjera izazvati uništenje", rekao je.
  • Iranski predsjednik Masoud Pezeshkian rekao je da je njegov raketni napad na Izrael obrana interesa i građana Irana, upozoravajući na X da je operacija u utorak "samo dio naše moći".

    “Ova akcija je bila u odbrani interesa i građana Irana. Da (izraelskom premijeru Benjaminu) Netanyahuu dam do znanja da Iran nije ratoboran, ali da se čvrsto protivi svakoj prijetnji”, napisao je. “Ne ulazite u sukob s Iranom.”

    U poruci objavljenoj na X, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei upozorio je na hebrejskom da će "udarci" protiv Izraela postati "jači i bolniji".

    “Uz Božju pomoć, udari ustaničke fronte postat će jači i bolniji na istrošenom i trulom tijelu cionističkog režima”, rekao je.
    Baraž dolazi nakon što je Izrael pokrenuo kopnenu operaciju preko svoje sjeverne granice u Libanon ciljajući na militantnu skupinu Hezbollah koju podržava Iran. Izrael je ubio vođu Hezbollaha Hassana Nasrallaha u zračnom napadu prošlog petka i desetkovao vodstvo najmoćnije paravojne snage na Bliskom istoku - što je pojačalo strahove od novog regionalnog rata.
  • Novi tip projektila

    Novi tip hipersoničnog projektila korišten je od strane Irana po prvi put u njegovom napadu protiv Izraela večeras, prema Revolucionarnoj gardi te zemlje.

    U saopćenju je Korpus iranske revolucionarne garde (IRGC) također ustvrdio da je "90%" njegovih projektila uspješno pogodilo predviđene mete.

    To je u suprotnosti s drugim izvješćima, a savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost nazvao je napad "neučinkovitim".
    IRGC je rekao da je njihov projektil "Fattah", koji je kreirao i proizveo Teheran i koji je predstavljen tek prošle godine, bio dio baražne vatre koja se obrušila na izraelske gradove.

    Naziv projektila na arapskom znači "osvajač" ili "donositelj pobjede".

    Dospjelo je na naslovnice prošle godine nakon što su se pojavila izvještaje koja sugeriraju da projektil može nositi nuklearne bojeve glave ako bude potrebno, iako to nije potvrđeno.
  • Objavljen je i video masovne pucnjave u Tel Avivu
  • Američki državni sekretar Antony Blinken nazvao je iranski raketni napad na Izrael "potpuno neprihvatljivim" i dodao da bi ga "cijeli svijet trebao osuditi".

    Blinken je rekao da je ovaj napad uključivao "oko 200 balističkih projektila". Izrael je prvotno procijenio da je na zemlju ispaljeno 180 projektila. Izrael je "efektivno porazio ovaj napad", dodao je Blinken. Blinken je govorio u State Departmentu uoči sastanka s indijskim ministrom vanjskih poslova.
  • U Teheranu na ulicama slave večerašnji raketni napad na Izrael
  • 'Ovo je samo prvi val napada'

    Ebrahim Azizi, čelnik odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku iranskog parlamenta, rekao je na iranskoj državnoj televiziji da je ovo bio prvi val napada Islamske revolucionarne garde.

    Kaže da su izraelski "vojni centri i objekti bili naše mete, ali su napadi mogli dovesti do toga da budu pogođeni i civili zbog mogućih pogrešnih procjena".

    Azizi kaže da ako Izrael ponovno "pogriješi", doći će do drugog vala koji će biti "još destruktivniji". Dodaje da prema iranskim procjenama Izrael "ne može uzvratiti" na iranski napad večeras.
  • Glasnogovornik britanske vlade rekao je da su "razgovarali o eskalirajućoj situaciji na Bliskom istoku".

    Dodali su: "Premijer je danas najoštrije osudio iranski napad na Izrael, koji je započeo tijekom razgovora čelnika, i izrazio nepokolebljivu predanost UK-a izraelskoj sigurnosti i zaštiti civila."

    Dodali su: "Tiokom poziva, premijer je također naglasio važnost prekida vatre u Libanonu kako bi se omogućio prostor za političko rješenje u skladu s Rezolucijom 1701 [Vijeća sigurnosti] UN-a.

    "Premijer je također istaknuo situaciju u Gazi i važnost prekida vatre i akcije vraćanja talaca kući."
  • Sa lica mjesta iz Izraela stižu prvi snimci razaranja
  • Razarači američke mornarice u istočnom Sredozemnom moru presreli su iranske balističke rakete tijekom lansiranja u utorak, prema dužnosniku američkog ministarstva odbrane.

    SAD trenutno ima tri razarača s navođenim projektilima koji djeluju u istočnom Sredozemlju: USS Arleigh Burke, USS Cole i USS Bulkeley. Američki razarači također su sudjelovali u presretanju iranske vatre balističkih projektila i bespilotnih letjelica 13. aprila, oborivši nekoliko projektila lansiranih na Izrael.
  • Odgovor Izraela mogao bi biti surov

    Izrael će sada biti u iskušenju da uzvrati Iranu daleko većom snagom nego što je to učinio u aprilu.

    U to vrijeme, nakon paljbe od oko 300 iranskih projektila i bespilotnih letjelica, lansiranih kao odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, došlo je do usklađenih međunarodnih diplomatskih napora da se Izrael obuzda od prenaglog reagiranja.

    Na kraju je Izrael izveo manji, ali simboličan raketni napad na metu u blizini iranskih nuklearnih postrojenja. Prouzročio je malu štetu, ali je pokazao Iranu da ima doseg.

    Ovaj put može biti drugačiji. Izrael svoje nedavne akcije u regiji vidi i kao sredstvo odvraćanja svojih neprijatelja i kao eliminaciju prijetnji s kojima je suočen.

    Baš kao što je Iran smatrao da mora odgovoriti na atentate na vođu Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu u srpnju i vođu Hezbollaha u rujnu, Izrael vjerojatno neće ležeći prihvatiti ovaj izravni napad Irana.

    Njegovi ciljevi mogli bi se kretati od iranskih nuklearnih postrojenja do baza IRGC-a do lansirnih mjesta i skladišta odakle je ispaljen raketni napad u utorak.
  • IDF je rekao da je identificirao oko 180 projektila ispaljenih prema Izraelu iz Irana.

    Izraelski sigurnosni dužnosnik također je rekao da su izraelske zračne snage "djelovale na učinkovit i precizan način", presrevši većinu projektila.

    Ipak, identificirano je nekoliko pogodaka, a šteta se procjenjuje.

    Najnovije ažuriranje dolazi nakon što je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova izdalo izjavu osuđujući komentare glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa u kojima je rekao da "osuđuje širenje sukoba na Bliskom istoku" i pozvao na prekid vatre.
  • Oglasio se Hamas

    Hamas je pohvalio iranski napad na Izrael večeras, prenosi Reuters.

    Militantna skupina je rekla da su napadi "osveta" za smrt troje ljudi ubijenih u nedavnim izraelskim napadima. Jedna od imenovanih osoba je Ismail Haniyeh, predsjednik političkog ureda Hamasa dok nije ubijen u julu dok je bio u Teheranu.

    Iran je rekao da ga je ubio izraelski projektil, dok su drugi izvještaji rekli da je to bila daljinski detonirana eksplozivna naprava koja je bila skrivena u njegovoj gostinjskoj sobi prije dva mjeseca, a aktivirala se tek kada je potvrđeno da je bio unutra.

    Hamas je također rekao da su u ovom napadu osvećene smrti šefa Hezbollaha, Hassana Nasrallaha i istaknutog iranskog generala Abbasa Nilforushana. Par je ubijen u izraelskom zračnom napadu u Libanonu u petak.
  • Upravo smo dobili još jednu izjavu iz Bijele kuće o situaciji u Izraelu. Karine Jean-Pierre, tajnica za tisak Bijele kuće, rekla je da su predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris danas "sazvali dva sastanka sa svojim timom za nacionalnu sigurnost".

    Predsjednik "prima redovite novosti".

    Osim toga, Biden je "naredio američkoj vojsci da pomogne obrani Izraela od iranskih napada i obori projektile koji ciljaju Izrael".
    Gospođa Jean-Pierre je rekla: "Također su pregledali pripreme za zaštitu američkog osoblja u regiji."

    Iran je noćas ispalio oko 200 projektila na Izrael.
  • Ovdje unutar američkog State Departmenta postoji oštar osjećaj hitnosti jer su dužnosnici upravo odgodili zakazani javni brifing, a američki državni sekretar Anthony Blinken otkazao je javne komentare koje je namjeravao dati na zasebnom događaju.

    Jasno je da ovdje promatraju i procjenjuju razmjere ovog iranskog zračnog napada na Izrael. Ovaj je došao s mnogo manje upozorenja od iranskih raketnih i bespilotnih napada na Izrael u travnju. Koliko dobro SAD i njegovi saveznici trenutno mogu ojačati izraelsku zračnu obranu ostaje za vidjeti, s obzirom da je napad još u toku.

    Učinkovitost obrane bit će ključni element u određivanju daljnjeg razvoja ove krize. Bijela kuća je rekla da je spremna braniti Izrael i da će Iran imati teške posljedice za izravan vojni napad na Izrael.

    Dužnosnici u Washingtonu signalizirali su Teheranu da ovoga puta neće trošiti energiju kao prije da pokušaju obuzdati bilo kakvu izraelsku odmazdu.
  • Osim ako Iran ne planira ispaliti još jednu salvu projektila, čini se da je večerašnji napad završen.
    Izraelske vlasti rekle su ljudima da sada mogu napustiti svoja skloništa. Izraelske zračne luke kažu da je zračni prostor zemlje ponovno otvoren. Društveni mediji preplavljeni su slikama projektila koji padaju na središnji Izrael, a mnogi od njih su presretnuti.
    No neki su očito i sletjeli, izazivajući ogromne eksplozije. Hitna pomoć poslana je na nekoliko lokacija, ali za sada nema izvještaja o ozlijeđenima. Raketni baraž promatran je u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.
  • Prema video snimcima i izvještajima sa terena, Iran je pogodio brojne lokacije u većem dijelu Izraela
  • Izraelci širom zemlje sada mogu napustiti svoja skloništa i zaštićene prostore nakon procjene situacije, rekao je IDF. Vojni glasnogovornik je obećao da će "biti posljedica za ovaj napad". Nema izvještaja o ozlijeđenima nakon raketnog udara, saopćila je izraelska služba hitne pomoći.
  • Izrael zatvorio zračni prostor

    Izrael je zatvorio svoj zračni prostor za komercijalne letove, saopćile su u utorak aerodromske vlasti u zemlji nakon iranskog napada.
  • Pogođena je izraelska zračna baza Nevatim
  • Predsjednik Joe Biden naredio je američkim vojnim snagama u regiji da pomognu odbrani Izraela od iranskog napada i obore projektile, saopćila je Bijela kuća. Biden prati napad iz Situacijske sobe u Bijeloj kući, zajedno sa svojom potpredsjednicom, Kamalom Harris.
  • Još uvijek ne pristižu informacije o žrtvama i šteti.
  • Iranska misija pri Ujedinjenim narodima rekla je u utorak poslijepodne da je odgovor Teherana "propisno proveden", nakon baražne paljbe projektila ispaljene na Izrael.

    "Pravni, racionalni i legitimni odgovor Irana na terorističke akte cionističkog režima—koji su uključivali ciljanje iranskih državljana i interesa te narušavanje nacionalnog suvereniteta Islamske Republike Iran—propisno je proveden", Stalna misija Islamske Republike Iran Ujedinjenim narodima, navela je u objavi na X.

    Dodali su da će, ako se Izrael "usudi odgovoriti ili počiniti daljnja zlonamjerna djela, uslijediti naknadni i razoran odgovor".
  • Iran potvrdio napad

    Iranska državna TV prenijela je izjavu IRGC-a (Islamska revolucionarna garda) u kojoj se potvrđuje da su "desetci" projektila ispaljeni prema Izraelu i prijeti novim napadom ako Izrael odgovori.

    Moćna Revolucionarna garda opisuje raketni napad kao odmazdu za atentat na vođu Hamasa, Ismaila Haniyeha, kao i vođu Hezbollaha, Hassana Nasrallaha, u petak u srpnju - i za ubistvo Libanonaca i Palestinaca.

    Kažu da su njihove zračne snage gađale "važne baze" i da će detalje objaviti kasnije.
  • Biden sazvao hitan sastanak

    Američki predsjednik Joe Biden sazvao je u utorak sastanak s potpredsjednicom Kamalom Harris i najvišim dužnosnicima nacionalne sigurnosti kako bi razgovarali o očekivanom napadu Irana balističkim projektilima na Izrael, prema glasnogovornici Bijele kuće Emilie Simons.

    "Predsjednik SAD je upravo sazvao sastanak s zamjenicom i timom kako bi razgovarali o iranskim planovima za neposredno pokretanje značajnog napada balističkim projektilima protiv Izraela. Pregledali su status američkih priprema za pomoć Izraelu u odbrani od napada i zaštiti američkog osoblja”, objavio je Simons na X.

    Biden je također objavio na X i rekao da su se on i Harris ranije danas sastali s timom za nacionalnu sigurnost “kako bi razgovarali o iranskim planovima za pokretanje neposrednog raketnog napada na Izrael. Razgovarali smo o tome kako su Sjedinjene Države spremne pomoći Izraelu u odbrani od ovih napada i zaštititi američko osoblje u regiji.”
  • Iranske balističke rakete snimljene su kako pogađaju mete u Tel Avivu u Izraelu.
  • Iran je obećao osvetu nakon napada u kojima je ubijeno najviše vodstvo njegovih saveznika Hezbollaha u Libanu. Ispaljivanje projektila uslijedilo je nakon što su izraelske trupe pokrenule kopnene napade na Liban, u najvećoj eskalaciji regionalnog rata otkako su izbile borbe u Gazi prije godinu dana.
  • Projektili nad Jordanom

    Svjedoci su rekli Reutersu da su vidjeli desetke projektila kako lete iznad Jordana preko Izraela. Jaka eksplozija čula se i u Jordanskoj dolini, koja se nalazi na granici između Jordana i okupirane Zapadne obale.
  • Izraelska vojska je upravo objavila saopćenje za građane:
    “Nedavno su rakete ispaljene iz Irana prema Državi Izrael. “Nalaže vam se da budete pripravni i tačno slijedite upute Zapovjedništva Domovinskog fronta "U posljednjih nekoliko minuta Zapovjedništvo Domovinskog fronta podijelilo je upute za spašavanje života u raznim područjima širom zemlje. Javnost se moli da se pridržava smjernica Zapovjedništva Domovinskog fronta. Nakon što čujete sirenu, morate ući u zaštićeni prostor i ostati tamo do daljnjeg. "ID čini i činit će sve što je potrebno da zaštiti civile Države Izrael."
  • CNN-ov Jeremy Diamond nalazi se u sjevernom Izraelu dok iranski projektili lete iznad zemlje. Diamond je kazao da bi večerašnje rakete mogle biti eskalacija onoga što je viđeno u aprilu. Kamere CNN-a također su snimile najmanje desetak projektila kako lete iznad Tel Aviva.
    Sirene su se oglasile u Tel Avivu.
  • Čelnici IDF-a pozivaju Izraelce da “ostanu pripremni i precizno slijede upute komande na frontu”.
  • CNN javlja se su sirene oglasila u svim gradovima Izraela
  • Objava IDF-a dolazi samo pola sata nakon saopćenja da se večeras očekuje napad Irana.
  • Počeo napad

    IDF je saopćio kako je registrirao ispaljivanje projektila iz Irana prema Izraelu