liga prvaka

Dortmund pregazio Celtic, City i Barca efikasni, Zvezda se nije dobro provela u Milanu

Manchester City, Barcelona, Inter, Borussia Dortmund i Arsenal bili su ubjedljivi u utakmicama drugog kola Lige prvaka.

Topnici su s 2:0 slavili protiv PSG-a. Golove su postigli Havertz i Saka još u prvom poluvremenu.

Manchester City je na gostovanju kod Slovana u Bratislavi pobijedio 0:4. Već u osmoj minuti je City poveo golom Gundogana, a samo sedam minuta kasnije Foden je duplirao prednost gostiju, preciznim udarcem sa oko 12 metara u donji desni ugao protivničkog gola.

Čekalo se da propali i Erling Haaland, a to se dogodilo u trinaestoj minutu drugog poluvremena, kada je iskoristio Lewisovu asistenciju kroz sredinu, izbjegao ofsajd i u situaciji jedan na jedan sa protivničkim golmanom pogodio za 0:3, a konačan rezultat postavio je Mcatee u 74. minuti sa nekih osam metara, na dodavanje Fodena.

Inter je na svom San Siru pobijedio Crvenu zvezdu 4:0. Za Inter su redom pogađali Calhanoglu u 11, Arnautović u 59, Lautaro Martinez u 71. i najbolji pojedinac ovog susreta Mehdi Taremi u 81. minuti iz penala.

Borussia je s velikih 7:1 bila bolja od Celtica na svom Signal Iduna Parku.

Dortmund je poveo u sedmoj minuti pogotkom Emrea Cana iz kaznenog udarca. Škotski velikan vratio se dvije minute kasnije, kada je Daizen Maeda poravnao na 1:1 nakon ubačaja s desne strane. Nakon toga je krenula nezaustavljiva ofenziva njemačkog prvoligaša.

Karim Adeyemi u 11. minuti vratio je vodstvo svojem sastavu nakon što je uz odbijanac pospremio u Celticovu mrežu, da bi potom u 29. minuti snažno puknuo iskosa i povećao na 3:1. Serhou Guirassy je u 40. minuti realizirao još jedan kazneni udarac, a čudesno poluvrijeme Adeyemi je u 42. minuti zaključio hat-trickom do kojeg je došao udarcem s ruba kaznenog prostora.

Još dva pogotka pala su u drugom poluvremenu. Guirassy je u 66. minuti izvozao Celticovog braniča i pogodio u prvi kut, dok je Felix Nmecha u 79. minuti prizemnim udarcem pogodio suprotni ugao golmana Kaspera Schmeichela.

Barcelona nije imala milosti protiv Young Boysa.

Gosti su odoijlevali nepunih osam minuta, a onda odlična akcija Barce, na kraju Raphinha sa desne strane ubacuje loptu u peterac za Lewandowskog koji ju je sproveo u mrežu - 1:0.

Raphinha se poslije asistencije upisao i u strijelce, i to u 34. minuti kada je jednu odbijenu loptu poslije kornera sa desne strane uputio sa ivice peterca u gol za 2:0.

Samo tri minute kasnije novi gol koji je praktično i riješio pitanje pobednika. Skraćeni korner za Barcu sa desne strane, odličan centaršut Pedrija, a Inigo Martinez se poklonio i udarcem glavom savladao golmana Kellera - 3:0.

U nastavku, poslije samo šest minuta igre u drugm poluvremenu, Lewandowski se i drugi put upisao u strijelce. Još jedan prekid je bio koban za goste. Ponovo korner sa desne strane, Martinez je ponovo zahvatio loptu, ali se Lewandowski ušunjao u peterac i glavom je sa metar-dva proslijedio u gol za 4:0.

Ali, nije ni to bio konačan rezultat, pošto je u 81. minuti Camara postigao autogol - 5:0.

Znatno neizvjesnije bilo je u Leverkusenu, gdje je Milan pretrpio i drugi poraz u prva dva kola Lige prvaka. Početni rezultat je ostao na snazi sve do 51. minute, a onda je Boniface još jednom našao put do mreže gostiju, ovoga puta je poslije šuta Frimponga odbijenu loptu sproveo u mrežu - 1:0.

U susretu PSV-a i Sportinga iz Lisabona u Eindhovenu nije bilo pobjednika poslije remija 1:1.