"nema veze sa sportom"

“UEFA Mafia”: Navijači se ujedinili, brutalna poruka protiv Čeferina i društva

Novi format Lige prvaka tema je o kojoj se puno priča, a dok su jedni zadovoljni onim što ova verzija elitnog evropskog nogometnog takmičenja nudi, drugi nisu zadovoljni promjenom.

Dio njih, poput navijača Borussije iz Dortmunda, smatraju kako sve nema nikakve veze sa sportom nego s profitom.

Na jučerašnjoj utakmici drugog kola Lige prvaka između njemačke Borussije i škotskog Celtica navijači na južnoj tribini, popularnom "Žutom zidu", su istaknuli veliki transparent na kojem je pisalo "UEFA MAFIA".

Ispod njega je istaknut manji s porukom "Vi ne brinete o sportu, samo o novcu".

No, možda i najvažniji je treći, najmanji transparent na kojem je pisala web adresa "www.nein-zur-cl-reform.de", prenose Sportske bnovosti.

Na njoj se može naći zajednički proglas dvadesetak navijačkih grupa iz Njemačke, Danske, Švicarske, Švedske i Austrije.

Usmjeren je na reformu Lige prvaka pod okriljem Evropske nogometne federacije (UEFA) čiji je predsjednik Slovenac Aleksander Čeferin, odnosno povećanju broja klubova i utakmica.

"Sezone 2024/2025. na snagu stupa sveobuhvatna reforma UEFA takmičenja, koja donosi značajno povećanje broja utakmica.

Osim veće opterećenosti igrača i navijača, ovo će posebno rezultirati povećanjem prihoda, što će učvrstiti dosadašnju strukturu evropskog klupskog nogometa i dodatno pojačati neravnotežu unutar državnih liga.

Pozivamo odgovorne da razviju održiva rješenja za evropski nogomet, kako bi se osigurala pravedna i uzbudljiva takmičenja na državnom i međunarodnom nivou", stoji, između ostalog, u podugačkom proglasu.