program reformi

Brkić u Briselu: Sastanci u vezi integracija BiH u Evropsku uniju i Planu rasta

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić jučer je boravio u radnoj posjeti NATO i institucijama Evropske unije u Briselu, gdje se sastao i sa rukovoditeljicom za zapadni Balkan pri Općoj upravi Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Valentinom Superti.

Teme razgovora su bile vezane za aktualno stanje integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, političku situaciju u Bosni i Hercegovini, Plan rasta, kao i usklađenost Bosne i Hercegovine sa viznom politikom EU, što je jedan od uslova za Plan rasta.

Konstatovano je da BiH mora poduzeti odlučne mjere i postići konkretne rezultate u provođenju reformi u skladu sa pravilima i standardima u skladu sa ključnim prioritetima Avisa, i preduzeti mjere na ispunjenju preprouka iz 2022. kako bi Evropsko vijeće moglo usvojiti pregovarački okvir.

Za Bosnu i Hercegovinu je od kritične važnosti odobrenje pregovaračkog okvira i određivanje datuma održavanja prve međuvladine konferencije, te je potrebno da BiH što prije imenuje glavnog pregovarača i pregovarački tim za proces pridruživanja.

Zamjenik je informisao sagovornicu o trenutnim aktivnostima koje BiH provodi na ispunjavanju svih 14 prioriteta koje je EU definisala za BiH, te usaglašavanju još nekoliko preostalih točaka Programa reformi kako bi i BiH bila uključena u program EU Plan rasta za zapadni Balkana, saopćeno je iz Ministarstva vanjskh poslova BiH.